Svijet
0

Boeing predstavio avion 787 Dreamliner

Sarajevo-x.com
Američki proizvođač aviona Boeing predstavio je u nedjelju svoj 787 Dreamliner - što je prvi, u potpunosti novi, avion koji je izašao iz Boinga od 1995. godine. To je jedini veliki komercijalni avion koji je većinom napravljen od karbonskih vlakana, a ne od aluminijuma, kao što je uobičajeno.

Iz Boeinga tvrde da je to najekološkiji avion napravljen do sada. Naime, prema njihovim riječima, B 787 iskorištava svoje gorivo mnogo efikasnije nego li to čine njegova konkurencija i proizvodi 20% manje CO2 nego njegovi konkurenti.

[slika]1[/slika]Iz ove američke kompanije tvrde da već ima više od 600 narudžbi, a prvi testni let pripremaju za avgust ili septembar.

Jučerašnji datum je posebno odabran za promociju ovog aviona, zbog samog američkog načina pisanja datuma 8. juli, odnosno 07/08/07.

Ovaj avion je bitan za uspjeh, pogotovo jer se veliki i razvikani Airbus A380 bori sa problemima koji su ih snašli kada su predstavili novu generaciju aviona. Ipak to su dva različita aviona sa različitim ciljevima.

I dok je Airbus napravio veliki avion, Boieng budućnost vidi u avionima srednje veličine koji će voziti do manjih aerodroma.

Airbus trenutno razvija A350, koji je više direktni rival Boeingovom 787, ali izlazak tog aviona se ne očekuje prije 2011. godine.

Sastavljanje prvog Dreamlinera je počelo u maju. Iako je tada sve započelo, Boeing tvrdi da svaki avion mogu sastaviti za samo tri dana.

Materijali korišteni za izradu 787 Dreamlinera Dijelovi od karbonskih vlakana: 50% Aluminijum: 20% Titanijum: 15% Čelik: 10% Ostalo: 5%