Odluka kompanije
13

Boeing otkazao predstavljanje novog aviona 777X nakon nesreće u Etiopiji

Klix.ba
Ceremonijalni debi Boeingovog aviona 777X planiran za 13. mart u Seattleu odgođen je nakon druge smrtonosne nesreće u samo pet mjeseci u kojoj je učestvovao model 737 Max 8, javlja Russia Today.

"Potražit ćemo neku drugu priliku da predstavimo svijetu novi avion. To će se dogoditi u bliskoj budućnosti", saopćio je Boeing u nedjelju navečer. Naglašeno je da kompanija trenutno čini sve kako bi pružila podršku Ethiopian Airlinesu nakon tragične nesreće u kojoj je poginulo 157 ljudi.

Ceremoniji predstavljanja u Boeingovom postrojenju Everett Factory trebali su prisustvovati brojni najviši zvaničnici i počasni gosti koji su bili veoma uzbuđeni zbog prezentacije "najvećeg i najštedljivijeg aviona na svijetu s dva motora".

Boeing 777X, odnosno njegov dizajn, utemeljen je na uspjehu modela 777 i 787 Dreamliner, a njegov cilj je da zamijeni aktuelnu generaciju flote 747. Proizvodnja prvog testnog modela 777X počela je 2017. godine, a prve isporuke se očekuju naredne godine. Kada bude operativan, očekuje se da će jedan koštati najmanje 360,5 miliona dolara.

Međutim, Boeingovi planovi više nisu prioritet nakon nesreće u kojoj je model 717 Max kompanije Ethiopian Airlines pao šest minuta nakon što je poletio iz Adis Abebe u Nairobi. Poginulo je svih 157 osoba od kojih su većina stranci. Pokrenuta je i istraga o nesreći, a avion star svega četiri mjeseca je imao nestabilnu vertikalnu brzinu tokom polijetanja. Zvanični uzrok rušenja aviona zasad nije poznat.

Nedjeljna nesreća je druga u svega pet mjeseci u kojoj je učestvovao Boeing 737 Max 8. U oktobru je avion Lion Aira pao nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma u Džakarti u Indoneziji, a tada je poginulo 189 osoba. Istraga o ovoj nesreći još uvijek traje.