Pod pritiskom FAA-a
4

Boeing obećao da će unaprijediti softver za kontrolu leta aviona 737 Max 8

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Boeing je pod pritiskom nakon rušenja njenog aviona 737 Max 8 u vlasništvu Ethiopian Airlinesa u kojem je poginulo 157 osoba, a sada je obećala da će unaprijediti njegov softver namijenjen kontroli leta.

Boeing 737 Max 8 je u centru pažnje u negativnom smislu jer su dva aviona ovog modela pala u proteklih pet mjeseci.

Američka kompanija tvrdi da razvija bolji softver za kontrolu leta te da taj proces traje već nekoliko mjeseci, odnosno otkako je identičan model pao u Javansko more kod Indonezije u oktobru prošle godine. Tada je poginulo 189 putnika i članova posade.

Cilj nadogradnje softvera je da se "već siguran avion učini još sigurnijim", a svi primjerci modela 737 Max 8 će ga dobiti u narednim sedmicama.

Podsjetimo, avion Ethiopian Airlinesa je pao u nedjelju šest minuta nakon što je poletio iz Adis Abebe u Etiopiji. Svih 157 osoba je poginulo.

Etiopske vlasti su prizemljile cijelu flotu aviona 737 Max 8, a to su potom učinile Indonezija, Kina, Mongolija, Maroko, neke kompanije u Meksiku, Južnoj Africi i Kajmanskim Otocima.

Američka federalna agencija za avijaciju (FAA) je zatražila od Boeinga da obavezno poboljša softver za kontrolu leta koji navodno nije funkcionisao ispravno, zbog čega je pao avion Lion Aira 29. oktobra prošle godine.