Svijet
1

Boeing 787 Dreamliner prizemljen zbog bijelog dima

Klix.ba
Boeing 787 Dreamliner mora je prinudno sletjeti nakon što je uočen bijeli dim koji je izlazio iz aviona.

Japan Airlines objavio je kako su se upozoravajuća svjetla upalila u avionu indicirajući potencijalni problem s glavnim akumulatorom i punjačem, te kako pretpostavljaju da je baterija akumulatora curila.

Ovaj incident dešava se godinu otkako je Boeing 787 bio prizemljen nakon što su se dva akumulatora pregrijala i tada su regulatorne agencije apelovale da model treba biti moderniji i sigurniji.

"Boeing kompanija je svjesna 787 problema koji se dogodio u utorak poslijepodne na Nariti, a u koji je, čini se, uključeno ventiliranje jedne stanice akumulatora", saopćeno je iz kompanije.

Dim i toplina su izlazili iz aviona.

Boeingove dionice su pale za 0,6 posto na berzi New Yorka.

Japan Airlines objavio je kako su inžinjeri za održavanje vidjeli u kokpitu bijeli dim koji izlazi iz aviona. Kada su izašli iz aviona dim se raspršio. Po povratku u kokpit inžinjeri su otkrili da su se upalila upozoravajuća svjetla koja ukazuju na problem s akumulatorom. Kada su provjerili uvidjeli su da u jednoj od osam stanica curi tečnost.

Avion koji je trebao iz Tokyo Narite letjeti za Bangkok je uklonjen iz prometa, a 158 putnika je smješteno u dva druga aviona.

Stručnjaci za avionski saobraćaj kazali su kako je incident problematičan, ali nisu htjeli donositi prerane zaključke.

Uzrok problema s akumulatorima na Dreamlinersima nije još utvrđen.