Nakon pet godina
47

Bocvana ukinula zabranu lova na slonove

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bocvana je ukinula zabranu lova na slonove koja je uvedena prije pet godina, a kao razlog navodi porast sukoba između slonova i lokalnog stanovništva.

Bocvana je dom za više od 130.000 slonova, otprilike trećina populacije slonova s afričkog kontinenta živi tu. Smatra se da je prije evropske kolonizacije u Africi bilo čak 20 miliona slonova. Do 1979. ostalo ih je samo 1,3 miliona. Broj slonova na cijelom kontinentu pao je za 30 posto u periodu između 2007. i 2014. godine te je Bocvana 2014. godine uvela zabranu lova na slonove kako bi spriječila krivolov.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ministarstvo zaštite okoliša, očuvanja prirode i turizma Bocvane saopćilo je da je zabrana lova dovela do niza sukoba između slonova i lokalnog stanovništva. Naime, prirodna staništa slonova u Africi se smanjuju zbog čega su sve češći kontakti između njih i ljudi usljed čega dolazi do uništavanja poljoprivrednih područja i ubijanja stoke.

Ovaj potez kritikovali su konzervativci ističući da bi to moglo imati negativan učinak na uspješnu turističku industriju u Bocvani te da bi ova vrsta mogla izumrijeti ako ne bude zaštićena. U isto vrijeme Bocvana je obećala da će ubijanje životinja biti strogo kontrolisano.