Bocvana planira ponovo uvesti lov na slonove, misle da ih ima previše

Klix.ba
23.2.2019. u 20:19
100
105
Bocvana planira ponovo uvesti lov na slonove, misle da ih ima previše
100
Bocvana planira ponovo uvesti lov na slonove, misle da ih ima previše Foto: EPA-EFE
Nakon višemjesečnih javnih sastanaka i konsultacija ministri Bocvane preporučili su ukidanje četverogodišnje zabrane ubijanja slonova, jer smatraju da ih ima previše i da su postali opterećenje za ekosistem.
U njihovom izvještaju navedena je preporuka za otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce, piše BBC.

Prema procjenama, u Bocvani trenutno ima oko 130.000 slonova, a neki ministri tvrde da je to previše za ekosistem te da sve češće dolazi do sukoba jer slonovi uzrokuju probleme malim poljoprivrednicima i ruralnim selima. Ima i onih koji su protiv i koju podsjećaju da je turizam u Bocvani u usponu te da bi ovakva odluka narušila međunarodni ugled zemlje.

Predsjednik Mokgweetsi Masisi podržao je prijedloge ministara i rekao kako slijede stroga pravila procedure donošenja odluke.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


BBC piše da su nedavna istraživanja zaista pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako šire svoj teritorij. Otisitwe Tiroyamodimo, direktor Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to događa iz mnogo razloga, među kojima su i klimatske promjene.

"Čim se smanji količina padavina manje je vegetacija pa slonovi odlaze iz svog prirodnog staništa u potrazi za hranom i vodom. Broj slonova se jeste povećao, ali istovremeno se povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja također uzrokuju migraciju slonova", rekao je Tiroyamodimo.

Lokalno stanovništvo također podržava ideju ponovno uvođenje lova i tvrdi da krečući se kroz sela slonovi uništavaju usjeve, ponekad i ubijaju ljude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: