Svijet
0

Boc: Nacionalne manjine krive za pad vlade u Rumuniji

SRNA
Emil Boc
Emil Boc
Lider rumunske vladajuće partije Emil Boc optužio je danas parlamentarnu grupu nacionalnih manjina za pad vlade.

"Grupa nacionalnih manjina radila je nama iza leđa i dovela je svojim glasanjem do pada vlade", rekao je Boc, vođa Demokratsko liberalne partije.

On je rekao da je vladajuća partija bila informisana na vrijeme, znala bi koju odluku da donese.

Boc je zahvalio glavnim partnerima - Demokratskoj uniji Mađara kao i onima iz Nacionalne unije za napredak Rumunije "koji su se oduprli pritiscima".

Prema riječima Boca, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ne bi prošao bez glasova dobrog dijela grupe nacionalnih manjina. Boc je osudio poslanike koji su napustili Demokratsko liberalnu partiju, rekavši da današnji rezultat predstavlja "pobjedu oportunizma u politici".

"To je pobjeda onih koji se sele iz jedne partije u drugu i onih koji nemaju karaktera u politici", rekao je Boc, dodajući da taj fenomen može da potkopa političku i ekonomsku stabilnost zemlje.

U rumunskom parlamentu danas je izglasano nepovjerenje vladi premijera Mihaja Razvana Ungureanua i on je u istoriji Rumunije premijer koji se najkraće zadržao na toj poziciji.
Za prijedlog ujedinjene opozicije glasalo je 236 poslanika, što je dovelo do pada vlade koja je bila na vlasti samo dva mjeseca. Opozicija, koju predvodi Socijaldemokratska partija, podnijela je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi zato što je odlučila da proda strancima najveću kompaniju bakra i energetske firme.

Predsjednik Trajan Bašesku imenovao je Viktora Ponta za mandatara za sastav nove vlade.