Svijet
0

Bobby Fischer se želi odreći američkog državljanstva

NINA
Bivši prvak svijeta u šahu Robert Bobby Fischer, kojega SAD traži zbog kršenja sankcija prema Jugoslaviji, ambasadi te zemlje u Tokiju saopštio je da se želi odreći američkog državljanstva kako bi izbjegao izručenje.

Fischer (61) se nalazi u pritvoru u Japanu nakon što je prošlog mjeseca zadržan na tokijskom aerodromu Narita pri pokušaju izlaska iz zemlje s pasošom za koju američke vlasti tvrde da je nevažeći.

Japanske imigracijske vlasti prošle su sedmice odbile prvotnu Fischerovu žalbu, a on je zatim zatražio azil u Japanu kako bi izbjegao izručenje.

"On je odlučio da se odrekne američkog državljanstva i lično je telefonirao američkoj ambasadi", izjavila je Suzuki, Fisherov advokat, na konferenciji za novinare u Tokiju, a prenosi agencija Reuters.

U ambasadi SAD-a u Tokiju nisu željeli komentirati ovu vijest, navela je agencija AFP.

Suzuki je dodala da će Fischer najvjerojatnije jedno vrijeme biti osoba bez državljanstva, a da će ga njegove pristaše u Visokom komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pokušati registrirati kao izbjeglicu.

Ranije je spominjana mogućnost da Fischer zatraži njemačko državljanstvo, budući da mu je otac Nijemac.

Ekscentrični velemajstor je izbjegavao američko pravosuđe od 1992., kada je prekršio tadašnje sankcije prema Jugoslaviji igrajući meč na Svetom Stefanu protiv također bivšeg svjetskog prvaka Borisa Spaskog.

Ukoliko bude izručen, Fischeru u SAD-u prijeti kazna od 10 godina zatvora.