Svijet
0

Bob Woodward: Bush zavarava naciju, Kissinger savjetnik Bijele kuće

FENA
Poznati američki novinar Bob Woodward koji je 1973. sudjelovao u otkrivanju afere Watergate dao je intervjuu TV-mreži CBS povodom izlaska svoje nove knjige 'Poricanje' (State of Denial) u kojem je kazao kako administracija predsjednika Georgea Busha ne govori istinu o razini nasilja u Iraku, posebno prema američkim snagama, te otkrio kako obavještajne službe predviđaju eskalaciju iračke pobune u idućoj godini.

U intervjuu s voditeljem CBS-a Mikeom Wallaceom, koji će biti emitiran 1. oktobra u emisiji '60 minuta', Woodward tvrdi i da veteran američke diplomacije Henry Kissinger često daje savjete predsjedniku Bushu, prenijela je Hina.

Prema Woodwardu, pobunjenički napadi na koalicijske snage događaju se u prosjeku svakih 15 minuta, što je šokantna činjenica koju administacija drži u tajnosti.

"Sada dolazi do toga da ima 700 do 800 napada na sedmicu. To je više od stotinu na dan. To su četiri napada na sat na naše snage", kaže Woodward.

Situacija će postati još puno gora, kaže Woodward, bez obzira na to što Bijela kuća i Pentagon rekli u javnosti. "Istina je da procjene obavještajnih stručnjaka govore kako će iduće godine, 2007., postati još gore, no predsjednik i Pentagon kažu 'ne, stvari će se popraviti'", rekao je CBS-u.

"Pobunjenici znaju što rade. Znaju kakva je razina nasilja i koliko su djelotovorni. Ko ne zna? Američka javnost", naglasio je.

Woodward je također izvijestio kako se predsjednik i potpredsjednik Dick Cheney često sreću i savjetuju s Henryjem Kissingerom, državnim tajnikom u vrijeme predsjednika Richarda Nixona. "Što sada savjetuje Kissinger? Za Irak, rekao je vrlo jednostavno kako je 'jedina izlazna strategija koja ima smisla - pobjeda'", kazao je Woodward i dodao kako je to "fascinantno i da Kissinger ponovo vodi Vijetnamski rat, jer je, po njemu, problem u Vijetnamu bio što smo mi izgubili volju".

Predsjednik Bush, po njegovim je riječima, apsolutno siguran da su SAD i Irak na pravome putu, toliko siguran da je na jednom sastanku u Bijeloj kući ključnim republikancima rekao: "Ja se neću povući, čak i ako Laura i Barney budu jedini koji me podržavaju". Barney je predsjednikov škotski terijer.

Woodward je u svojoj novoj knjizi sabrao saznanja prikupljena tokom dvogodišnjeg izvještavanja i intervjua s više od 200 ljudi, uključujući i najviše dužnosnike Bushove administracije.