{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blještav doček Sarkozyju

F
27.3.2008. u 14:09
0
0
Blještav doček Sarkozyju
0
Blještav doček Sarkozyju
Londonski listovi danas najveću pažnju posvećuju posjeti Nicolasa Sarkozyja i njegove supruge Carle Bruni Britaniji.
Francuski predsjednika Nicolas Sarkozy pokušava da nas šarmira, ali svi vole njegovu suprugu Carlu Bruni, piše novinar Daily Telegrapha koji prati državnu posjetu u Londonu.

Nastojanja gospodina Sarkozyja da Britaniju baci na koljena obuzdana su blještavilom i formalnošću dočeka koji mu je priređen.

Dok je ćaskao sa svojim domaćinom, kraljicom Elizabetom, Sarkozyjevo ponašanje, primjećuje list, donekle je podsjećalo na pretjerano uljudnog konobara koji čini sve kako bi ostavio najbolji mogući utisak.

S druge strane, njegova supruga, Italijanka čiji otac je industrijalac a majka pijanistica, mnogo je više navikla na druženje s evropskom i britanskom aristrokratijom.

Carla Bruni je vodila konverzaciju na savršenom engleskom, dok je Sarkozy uspio da sa kraljicom razmijeni tek pokoju riječ.

Još od 1962. godine, kada je Jackie Kennedy prvi put posjetila London, ni edna prva dama svojom pojavom nije podigla toliku prašinu, primjećuje Daily Telegraph.
Guardian jedan od uredničkih komentara posvećuje odnosu britanskog premijera i francuskog predsjednika i njihovom prvom sastanku na vrhu.

I Brown i Sarkozy, koji su svojevremeno bili ministri finansija, sada su ispunili svoje ambicije. No, nastavlja list, ni jednom ni drugom sve ne ide baš po loju.

Pa ipak, francuski predsjednik će biti taj koji će imati veće koristi od svoje prve državne posjete Britaniji. Sarkozy, koga kod kuće ismijavaju zbog toga što voli blještavilo - od roleks satova i zlatnih penkala do supermodela kojom se i oženio, mora da se otrijezni.

U svoje predsjedavanje što prije mora da unese dostojanstvo i državničko držanje.

Odluka da se pojavi preplanuo, bogat i sretan pred svojim blijedim sunarodnjacima koji muku muče da plate račune i koje očekuju teške ekonomske reforme, bila je potpuno pogrešna procjena, neobična za čovjeka koga se još prošle godine smatralo najsposobnijim političarom u Francuskoj, zaključuje uvodničar Guardiana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: