Svijet
0

Blizu 500 demonstranata na margini samita EU - Rusija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Skoro 500 protivnika Kremlja demonstriralo je u petak u Samari, na obali Volge, dok su ruske vlasti spriječile neke opozicione čelnike da im se pridruže, što je izazvalo kritike njemačke kancelarke Angele Merkel.

Manja grupa je defilovala centrom Samare okružena velikim brojem policajaca, izvještava AFP.

"Ne slažem se s onim što se danas dešava u Rusiji. Želim drugu, slobodnu Rusiju", izjavila je Natalija Soročane, koja je nosila transparent kojim se predsjednik Putin pozivao da podnese ostavku.

Nekoliko sati prije demonstracija policija je spriječila opozicione čelnike, među njima i šahovskog šampiona Garija Kasparova, da uđu u avion koji ih je trebao odvesti u Samaru.

Kasparov, jedan od lidera pokreta Drugačija Rusija, šef Nacionalno-boljševičke stranke Eduard Limonov, kao i čelnik organizacije za ljudska prava Lev Ponomarev i nekoliko drugih osoba bilo je spriječeno da uđu u avion koji je poletio s 50 minuta kašnjenja, saopćio je Limonov telefonom.

Mnogobrojni drugi organizatori demonstracija su uhapšeni u toku dvije posljednje sedmice.

Prethodno okupljanje Drugačije Rusije, na čelu s Kasparovim, oštro je rastjerala policija za održavanje reda.

"Čega se boje? Mi nismo mnogobrojni ovdje", rekla je jedna od učesnica, koja prigovara Kremlju da nije osigurao distribuciju velikih naftnih bogatstava u zemlji svim slojevima društva.

Od početka završne konferencije za štampu njemačka kancelarka Angela Merkel se izjasnila da je "zabrinuta ovom situacijom. "Ja sam zaista zabrinuta činjenicom da su neki imali problema da dođu, ali nadam se da će moći izraziti svoje mišljenje", izjavila je ona.

Ova javna kritika bila je slika slabe opozicije, koja se malo finansira a koja praktično nema nikakvog pristupa televiziji i koja rijetko okupi 2.000 demonstranata.