Raste broj stradalih
12

Blizu 260 osoba poginulo u padu alžirskog aviona

Klix.ba
Broj osoba koje su poginule u padu alžirskog vojnog aviona povećao se na blizu 260, javlja Indenpendent.

Avion je pao poslije polijetanja s aerodroma Bufarik, iz baze alžirskog ratnog zrakoplovstva. Baza je udaljena 20 kilometara od glavnog grada Alžira.

Kako piše BBC, 26 članova Polisario Fronta koji Alžir podržava, a bori se za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka, također je među poginulim. Još nije saopćen službeni broj umrlih, ali strahuje se da je veći.

Na mjestu nesreće nalazi se 14 ambulantnih kola, a povrijeđene osobe prebačene su u bolnicu. Na pisti je poredan niz tijela prekrivena bijelim čaršafima. Prema navodima medija, za sada je poznato da je poginulo 257 osoba. Strahuje se da nema preživjelih.

Glasnogovornik lokalne policije Mohammed Achour kazao je kako su neki vojnici pretrpjeli duboke opekotine nakon što je požar buknuo.

Uzrok pada aviona nije poznat, a Ministarstvo odbrane Alžira pokrenulo je istragu. Avion je letio ka Tindoufu na jugu Alžira, koji je dom mnogim izbjeglicama iz Zapadne Sahare. Pao je na poljoprivredno zemljište u kojem nije bilo ljudi. Avion Ilyushin Il-76 napravljen je 1970-ih godina i ima odlične sigurnosne mjere. Koristi se za komercijalne i vojne svrhe.