Spašavanje traje danima
26

Blizu 1.000 turista zarobljeno na sjeverozapadu Kine zbog lavine, visina snijega do sedam metara

A. L.
Blizu 1.000 turista ostalo je zaglavljeno u udaljenom turističkom naselju nakon što su lavine pogodile sjeverozapadnu kinesku regiju Xinjiang sa snijegom visokim nekoliko metara i promjenjivim vremenom koji ometaju evakuaciju, izvijestila je državna televizija u utorak.

Putni pristup selu Hemu, slikovitoj destinaciji u blizini granica Kazahstana, Rusije i Mongolije gdje su turisti ostali zarobljeni, već nekoliko dana je odsječen lavinama. Selo se nalazi u prefekturi Altaj u Xinjiangu, gdje kontinuirane snježne padavine u nekim područjima traju 10 dana, navodi se u saopštenju.

Obilne snježne padavine pokrenule su desetine lavina duž velikih dionica autoputeva u planinama Altaj koji vode do slikovitog područja Kanas, a neki turisti su helikopterom odvezeni na sigurno, javili su kineski državni mediji tokom vikenda.

Snijeg koji su donijele lavine dosezao je u nekim dijelovima i do sedam metara, a u mnogima je bio veći od opreme za čišćenje. Radovi na čišćenju 50 km zatrpanog puta počeli su prije sedmicu dana.

Spašavanje i radove na uklanjanju snijega otežavali su kamenje, krhotine i grane drveća pomiješane u snijeg. Spasioci su pribjegli lopatama i bagerima.

Kako se vrijeme brzo mijenja u planinskom području, prozori za obavljanje misija snabdevanja takođe su bili uski. Vojni helikopter koji je trebao poslati zalihe, poput brašna i goriva, u selo Hemu odgođen je u utorak ujutro, saopštila je CCTV.

Vlasti za upravljanje autoputevima u Altaju saopštile su da su organizovale 53 pripadnika osoblja i 31 komplet mašina i opreme za spašavanje i pomoć.

"Ova situacija sa lavinama je relativno posebna, već smo viđali tako jake snježne padavine, ali nismo vidjeli tako visoku učestalost lavina", rekao je šef biroa za upravljanje autoputevima Zhao Jinsheng za CCTV.