Svijet
1

Bliznakinje se srele nakon 78 godina razdvojenosti

Klix.ba
Posljednji put su bile zajedno kada su bile novorođenčad u majčinim rukama. Bliznakinje Ann i Elizabeth razdvojene su kada su imale samo 20 sedmica i nisu znale jedna za drugu 78 godina.

Sestre su provele cijeli život razdvojene, u različitim zemljama na suprotnim stranama Atlantika ne znajući da imaju jedna drugu. Ove sedmice srele su se prvi put nakon 78 godina. Suze radosnice, zagrljaji, sestrinski dodiri, obilježili su ovaj vrlo emotivni susret. Nakon toga uslijedio je dugi razgovor o prošlosti i svemu onome što su doživjele tokom proteklih decenija. Elizabeth je ostala živjeti s majkom dok je Ann usvojena. Obje su se vjenčale muškarcima po imenu Jim, rodile djecu, postale bake i ostale udovice. Tokom razgovora shvatile su da imaju dosta zajedničkih osobina.

Bliznakinje Elizabeth Ann Lamb i Patricia Susan Lamb su rođene 28. februara 1936. godine u Hampshireu. Njihov otac je bio živio u barakama u Aldershotu i imao je avanturu sa Alice Lamb, sluškinjom koja je radila za okolne porodice. Nikada nije vidio svoje kćerke.

Alice je morala napustiti posao kako bi rodila bebe i bila je prisiljena dati ih na usvajanje. Patriciju su usvojili Hector i Glady Wilson, lokalna porodica koja joj je dala ime Ann. No, Elizabeth je imala krivu kičmu i nije bila podobna za usvajanje. Alice, je zadržala, a pomogli su joj prijatelji i tetka. Imala je 15 godina kada joj je majka rekla da ima sestru bliznakinju, ali nije pokušavala da je nađe dok joj je majka bila živa. No, kada je Alice preminula 1980. godine, dokumenti o usvajanju su bili izgubljeni. Elizabeth se preselila u Chester, pridružila se vojsci i udala za američkog mornara. Živjeli su u Portlandu i imali dva sina.

Annina prošlost je vrlo slična Elizabethinoj. Tetka joj je rekla kako Wilsons nisu njeni biološki roditelji. No, nije saznala da ima sestru bliznakinju. Ostala je Aldershotu, udala se, postala daktilografkinja i rodila tri kćerke. Njena kćerka Samanta saznala je da ima tetku i istraživala u Americi. Nakon otkrića rekla je majci kako ima sestru bliznakinju.

Ann je pisala Elizabethi, nakon čega su se čule telefonom.

"Pokušala sam da nađem trag o njoj godinama ali bila je to nemoguća misija. Nisam imala pojma gdje bi mogla biti niti da li je živa", rekla je Elizabeth.

Susret su organizovale blizu Los Angelesa a potom su zajedno otišle u rodno mjesto gdje su organizovale zabavu s članovima porodice i prijateljima.