Bilo ugroženo više života
5

Blizak susret američkog i ruskog vojnog aviona prošao bez posljedica

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Američki izviđački avion, koji inače leti u međunarodnom zračnom prostoru preko Crnog mora, presreo je ruski borbeni avion u ponedjeljak pri čemu je uveliko doveo u pitanje sigurnost svih učesnika u ovom "incidentu", prenosi CNN.

Tokom susreta koji je trajao ukupno 25 minuta, ruski SU-27 mlaznjak je prošao direktno ispred američkog EP-3 aviona velikom brzinom, naveli su zvaničnici. Posada američkog aviona prijavila je turbulenciju nakon inicijalne interakcije u kojoj je došlo do direktnog prolaska jedne letjelice kraj druge.

SU-27 se zatim drugi put približio američkoj letjelici, nakon čega je naglo ubrzao, što je izazvalo vibraciju koju je doživjela američka posada.

"Ova interakcija je utvrđena kao nesigurna zbog aviona SU-27 koji je prišao vrlo blizu našeg aviona, zbog čega su naši piloti i posada bili izloženi riziku. Posada EP-3 je prijavila turbulenciju nakon prve interakcije i pojave vibracije", navodi se u saopćenju američke mornarice.

Zvaničnici do sada nisu uspjeli napraviti procjenu koliko su ruski avioni zaista prišli blizu američkom avionu, ali su saopćili kako je ponašanje ruskog pilota bilo neprimjereno. Američki zvaničnici također u početku nisu imali podatak da li je ruski avion bio naoružan.

Posljednje izvješće o nesigurnom presretanju američkog mornaričkog aviona s ruskim mlaznjakom objavljeno je u januaru ove godine kada je SU-27 proletio samo pet metara od američke mornarice EP-3, prisiljavajući američku letjelicu da sleti.

Američka mornarica smatra da je presretanje bilo nesigurno i neprofesionalno. Poslije tog incidenta State Department je objavio optužbu na račun Rusa zbog "flagrantnog kršenja postojećih sporazuma i međunarodnog prava".