Incident iznad Mediterana
0

Bliski susret američkih i ruskih aviona, Pentagon optužio Moskvu za "neprofesionalna presretanja"

D. B.
P-8A Poseidon
P-8A Poseidon
Pomorski patrolni i nadzorni avioni P-8A Posaidon Američke mornarice imali su bliski susret s ruskim borbenim avionima iznad Mediterana, a to je rezultiralo novim optužbama Pentagona upućenih Moskvi.

Pentagon je objavio informaciju o bliskom susretu američkih i ruskih aviona te je optužio ruske pilote za provođenje "neprofesionalnih presretanja".

"Možemo potvrditi da su ruski avioni tokom proteklog vikenda neprofesionalno presreli tri aviona P-8A Američke mornarice. Ruskim zvaničnicima smo izrazili našu zabrinutost putem diplomatskih kanala. Niko nije povrijeđen, ali ovakvi susreti mogu rezultirati pogrešnim kalkulacijama i greškama koje mogu dovesti do opasnijih ishoda", izjavio je kapetan Mike Kafka, direktor press operacija.

Moskva se nije oglašavala, američki piloti su možda snimili incident, no snimak se nije pojavio u javnosti.

Ovaj incident se dogodio tokom masovnih vježbi koje obavljaju SAD sa saveznicima te Rusija u istočnom Mediteranu. Ruska mornarica je poslala flotilu koju čini više od 15 borbenih brodova iz Pacifika, Crnog mora i Sjevernih flota u region. Brodovima podršku pružaju avioni iz ruske zračne baze u Siriji, gdje su neki ratni avioni opremljeni hipersoničnim projektilima.

SAD i NATO saveznici obavljaju svoju vježbu u regiji koja je nazvana "Neptune Strike '22", a ona je uključuje tri nosača aviona, USS Harry Truman, francuski Charles de Gaulle i italijanski Cavour.