Pitanje Palestine
20

Blinkenova peta posjeta Bliskom istoku nije bila tako uspješna: Još uvijek ne može "slomiti" Saudijce

V. K.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Iako su američki zvaničnici očekivali kako će relaksirati stavove zemalja na Bliskom istoku kada je riječ o odnosima između Palestine i Izraela, čini se da ni peta posjeta državnog sekretar Antonyja Blinkena nije urodila plodom.

Naime, državni sekretar SAD-a obavio je razgovore sa palestinskim i izraelskim zvaničnicima, ali je održao sastanke i sa saudijskim i katarskim zvaničnicima.

Dan nakon što je Blinken održao sastanak sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu, oglasile su se vlasti Saudijske Arabije te su ponovili kako normalizacije odnosa s Izraelom nema sve dok se ne uspostave dvije države.

"Kraljevstvo je prenijelo svoj čvrst stav američkoj administraciji da neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom osim ako se ne prizna nezavisna palestinska država u granicama iz 1967. godine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", poručili su iz Rijada.

Ponovili su kako Saudijska Arabija ponavlja svoj poziv članicama Vijeća sigurnosti UN-a da ubrzaju priznanje palestinske države.

"To je neophodno kako bi Palestinci dobili svoja legitimna prava i dako da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir za sve", pojasnili su.

O rezultatima sastanka govorio je i Antony Blinken koji je rekao kako Rijad ne odustaje od svojih stavova.

"Što se tiče normalizacije odnosa, bin Salman je stavio do znanja da su za normalizaciju odnosa potrebne dvije stvari. Okončanje sukoba u Gazi i jasan i određen put ka uspostavljanju palestinske države", zaključio je Blinken.

Povodom sastanka oglasili su se i palestinski zvaničnici koji su se zahvalili Saudijskoj Arabiji na jasnom stavu.

"Zahvaljujemo se Saudijskoj Arabiji na čvrstom stau i naporima uloženim da stane uz palestinski narod i pravednu stvar", poručili su.