Dvodnevna posjeta
102

Blinken stigao u Tursku, sa Cavusogluom u helikopteru obišao potresom razorena područja

S. Š.
Mevlut Cavusoglu i Antony Blinken (Foto: Twitter)
Mevlut Cavusoglu i Antony Blinken (Foto: Twitter)
Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je danas u Tursku u zvaničnu dvodnevnu posjetu i razgovarao o tome kako Washington može dodatno pomoći Turskoj koja je pogođena razornim zemljotresima.

Najviši američki diplomata sletio je u zračnu bazu Incirlik u južnoj provinciji Adana, gdje ga je dočekao Cavusoglu. Dvojica visokih diplomata su helikopterom obišli područje pogođeno potresom.

Očekuje se da će Blinken i Cavusoglu danas održati bilateralne razgovore i konferenciju za novinare.

Blinken će se u posjeti Turskoj zadržati dva dana, danas i sutra, kako bi "pokazao solidarnost i izrazio saučešće" nakon katastrofe uzrokovane brojnim potresima u južnoj Turskoj, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Od potresa, SAD su poslale tim za potragu i spašavanje u Tursku, medicinske potrepštine, mašineriju za razbijanje betona i dodatna sredstva od 85 miliona dolara u humanitarnoj pomoći koja pokriva i Siriju.

Karen Donfried, pomoćnica državnog sekretara State Departmenta za evropska i evroazijska pitanja, rekla je novinarima tokom konferencijskog poziva da će Blinken izraziti "najiskrenije saučešće" SAD zbog gubitka života tokom sastanka sa Cavusogluom i razgovarati o tome "kako SAD mogu ojačati tekuće napore za pružanje pomoći u koordinaciji s turskom vladom."

"Visoke diplomate će također održati zajedničku konferenciju za novinare u Ankari, a Blinken će posjetiti Anitkabir, mauzolej osnivača Turske, kako bi učestvovao u polaganju vijenaca u čast Mustafe Kemala Ataturka", rekao je Donfried, prenosi Dailysabah.