Do sada zabranjena riječ
56

Blinken: SAD su podnijele UN-u nacrt rezolucije kojom se poziva na trenutno primirje u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni sekretar Antony Blinken rekao je da su SAD podnijele nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u kojoj se poziva na "trenutni prekid vatre" u Gazi koji je vezan za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

"Pa, u stvari, mi zapravo imamo rezoluciju koju smo iznijeli upravo sada pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre vezan za oslobađanje talaca, i nadamo se da će zemlje to podržati", rekao je Blinken.

"Mislim da bi to poslalo snažnu poruku, snažan signal", rekao je on za saudijske medije Al Hadath tokom posjete Saudijskoj Arabiji kako bi se razgovaralo o ratu između Izraela i Hamasa.

Washington je ranije bio nesklon riječi "prekid vatre".

Tokom petomjesečnog rata, SAD su stavile veto na tri nacrta rezolucija, od kojih bi dvije zahtijevale hitan prekid vatre. Nedavno su SAD opravdale svoj veto rekavši da bi takva akcija Vijeća mogla ugroziti napore SAD-a, Egipta i Katara da posreduju u pauzi u ratu i oslobađanju talaca.

SAD tradicionalno štite Izrael u UN-u, ali su također dva puta bile suzdržane, dozvoljavajući Vijeću da usvoji rezolucije koje su imale za cilj da povećaju pomoć Gazi i pozvale na produžene pauze u borbama.