U Washingtonu
0

Blinken objavio zanimljiv video: Kako je deponovan dokument o ulasku Švedske u NATO

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken objavio je videosnimak u kojem se osvrnuo na ulazak Švedske u NATO i ceremoniju koja je upriličena u Washingtonu. Tim povodom, na videosnimku se mogu vidjeti i detalji samog deponovanja dokumenata o ulasku u NATO.

Nakon što je Mađarska kao posljednja članica alijanse i zvanično ratifikovala dokument o ulasku Švedske u NATO i nakon što je mađarski predsjednik potpisao tu odluku, dokumenti su poslani u Washington gdje je uslijedila i svečana ceremonija na kojoj je prisustvovao i premijer Švedske Ulf Kristersson kao i šef diplomatije Tobias Billstrom.

Videosnimak prikazuje Blinkena i švedskog šefa diplomatije kako odlaze u trezor gdje se arhiviraju svi dokumenti NATO članica.

"Ovo je sjajan dan jer Švedska postaje nova članica NATO-a. Ipak, imamo još malo posla, a to je deponovanje ovog dokumenta kao dokaza želje Švedske da se pridruži NATO-u", rekao je Blinken.

Također, on se još jednom zahvalio Švedskoj na svemu što je do sada uradila, a što se tiče saradnje s NATO članicama.

"Postoji tradicija od 200 godina neutralnosti. Ti se promijenilo. Promijenilo se jer su to željeli švedski građani", poručio je američki državni sekretar.

Poslije kraćeg razgovora, Blinken i Billstrom su ušli u trezor te su deponovali švedski dokument.

"Sjedinjene Američke Države imaju tu čast da se ovdje deponuju dokumenti svih država članica. Sada mogu i zvanično reći, dobrodošli u NATO", zaključio je Blinken.

Povodom ulaska Švedske u NATO, u ponedjeljak će u Briselu biti upriličena i zvanična ceremonija podizanja zastave ispred NATO centrale u glavnom gradu Belgije.