Jasna poruka
27

Blinken označio HDZ kao krivce za "sakaćenje" demokratskih procesa u BiH

B. R.
Antony Blinken, američki državni sekretar (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken, američki državni sekretar (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se nakon što su Sjedinjene Američke Države sankcionisale predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru (HDZ) i ministra zdravstva Republike Srpske Alena Šeranića (SNSD).
"Entonacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na štetu njenih građana. Američko Ministarstvo finansija danas je sankcionisalo dvojicu zvaničnika koji su potkopavali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini", poručio je Blinken.
Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine. Podsjetio je da vlast u RS-a radi na formiranju institucija kojima se ugrožava državna vlast. HDZ je optužio da djeluje protiv ili, kako je naveo, sakati demokratske procese.

Podsjećamo, kao razlog zašto je Čavara sankcionisan istaknuto je to što ga Amerikanci smatraju odgovornim za blokadu funkcioniranja FBiH. Kao razlog sankcionisanja Šeranića istaknuto je promicanje secesionističkih aktivnosti RS-a.

SAD su ranije sankcionisale i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.