Traže vizna ograničenja
52

Blinken najavio sankcije Gruziji zbog "zakona o stranim agentima": "Preispitat ćemo odnose"

I. Sa.
Sjedinjene Američke Države će uvesti vizna ograničenja i preispitati odnose s Gruzijom zbog kontroverznog "zakona o stranim agentima" o koji je izazvao masovne proteste u toj zemlji.
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je jučer da će se vizna ograničenja primjenjivati ​​na pojedince odgovorne za podrivanje demokratije u Gruziji i članove njihovih porodica.

"Podrška SAD gruzijskoj demokratiji je dugogodišnja i temeljna je za naše bilateralne odnose. Svako ko podriva demokratske procese ili institucije u Gruziji, uključujući uoči, tokom i nakon izbora u Gruziji u oktobru 2024. godine, može se smatrati nepodobnim za američke vize u skladu sa ovom politikom i biti onemogućen da putuje u SAD", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će predloženi zakon ugušiti slobodu udruživanja i izražavanja Gruzijaca i "ometati nezavisne medijske organizacije koje rade na pružanju Gruzijcima pristup visokokvalitetnim informacijama".

"Nadamo se da će gruzijski lideri ponovo razmotriti nacrt zakona i preduzeti korake da napreduju prema demokratskim i evroatlantskim težnjama svoje zemlje. Dok budemo razmatrali odnos između naše dvije zemlje, uzećemo u obzir postupke Gruzije u odlučivanju o našoj", naveo je on.

Nacrt zakona koji je prošle sedmice usvojila vladajuća partija Gruzijski san zahtijeva od nevladinih organizacija (NVO) i medija s više od 20 posto finansiranja izvan Gruzije da se registruju kao tijela koja "slijede interese strane sile".

Organizacije koje se ne pridržavaju mjera suočit će se sa visokim kaznama.