Državni sekretar SAD-a
0

Blinken: Duboko smo zabrinuti zbog ruskih zavjera i pokušaja destabilizacije Moldavije

T. K.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken poručio je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kako je duboko zabrinut zbog ruskih zavjera i pokušaja destabilizacije Moldavije.

Izjave Blinkena dolaze nakon što je predsjednica Moldavije Maia Sandu ranije ove sedmice istakla kako Rusija planira državni udar u Moldaviji.

"Duboko smo zabrinuti zbog zavjera za koje znamo da dolaze iz Rusije kako bi se pokušala destabilizovati vlada Moldavije. Snažno stojimo uz Moldaviju u podršci njezinoj sigurnosti, njezinoj neovisnosti, njezinoj teritorijalnom integritetu te vrlo važnim reformskim naporima koje poduzimaju predsjednik i vlada", rekao je Blinken na sastanku sa Sandu u Njemačkoj.

Sandu je naglasila na konferenciji kako je 2022. godina jako teška za Moldaviju te se zahvalila Americi na podršci u suočavanju s bezbrojnim izazovima, uključujući energiju, privredu i sigurnost.

"Amerika je bila uz nas na svakom koraku u suočavanju s teškim izazovima u energetici, ekonomiji, sigurnosti. Vi nam pomažete u jačanju naše sigurnosti. Pomagali ste nam da modernizujemo vojsku, borimo se protiv cyber prijetnji i dezinformacija. I u ime građana Moldavije, želim da vam se zahvalim, poručila je Sandu.

Podsjećamo, Sandu je nedavno kazala da Rusija planira da organizuje državni udar u zemlji, uključujući iscenirane demonstracije i angažovane sudionika s vojnom obukom, kao i građana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore, kako bi se napali vladine zgrade i srušila vlada.

Prema Sandu, ovo nije prvi put da Rusija namjerava destabilizovati Moldaviju. Takvih je pokušaja bilo prošle jeseni, ali su, zahvaljujući brzoj intervenciji moldavskih vlasti, osujećeni.