{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blair za nadgledanu nezavisnost Kosova

F
30.6.2007. u 14:45
0
0
Blair za nadgledanu nezavisnost Kosova
0
Blair za nadgledanu nezavisnost Kosova
Nadgledana nezavisnost prema planu Marttija Ahtisaarija najbolji je način da se postigne ispravan ishod za Kosovo, ocijenio je doskorašnji premijer Velike Britanije Tony Blair u autorskom tesktu o Kosovu koji je objavio list "Danas" u vikend dodatku posvećenom Kosovu.
"Ahtisaarijev prijedlog za nezavisnost koji će u početku nadgledati međunarodna zajednica, pravi je put naprijed. To će osigurati politički stabilnu i ekonomski održivu zemlju u kojoj se poštuje vladavina zakona, gdje su sve zajednice efikasno zaštićene", smatra Blair.

Prema njegovim riječima prijedlozi Marttija Ahtisaarija koji su predstavljeni u Savjetu sigurnosti priznaju "aspiracije većine kosovske populacije i istovremeno osiguravanju ekstenzivne garancije kosovskim Srbima".

Blair u tekstu kaže da je prelazak na nadgledanu nezavisnost u "žiži napora" i da rješavanje statusa Kosova ne znači "kažnjavanje Srbije".

Bivši britanski premijer se usaglasio sa ranijom ocjenom Ahtisaarija da je "sadašnja nezavisnost postala glavna prpreka za demokratski razvoj Kosova" kao i da insistiranje na status quo na Kosovu nije recept za stabilnost niti osnova za pomirenje između kosovskih Albanaca i srpskih zajednica, prenio je Tanjug.

Blair navodi da je potrebno da nezavisnost Kosova bude na osnovu rezolucije Savjeta sigurnosti, jer je ona od presudne važnosti za podršku EU i za priznanje širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: