Svijet
0

Blair za nadgledanu nezavisnost Kosova

FENA
Nadgledana nezavisnost prema planu Marttija Ahtisaarija najbolji je način da se postigne ispravan ishod za Kosovo, ocijenio je doskorašnji premijer Velike Britanije Tony Blair u autorskom tesktu o Kosovu koji je objavio list "Danas" u vikend dodatku posvećenom Kosovu.

"Ahtisaarijev prijedlog za nezavisnost koji će u početku nadgledati međunarodna zajednica, pravi je put naprijed. To će osigurati politički stabilnu i ekonomski održivu zemlju u kojoj se poštuje vladavina zakona, gdje su sve zajednice efikasno zaštićene", smatra Blair.

Prema njegovim riječima prijedlozi Marttija Ahtisaarija koji su predstavljeni u Savjetu sigurnosti priznaju "aspiracije većine kosovske populacije i istovremeno osiguravanju ekstenzivne garancije kosovskim Srbima".

Blair u tekstu kaže da je prelazak na nadgledanu nezavisnost u "žiži napora" i da rješavanje statusa Kosova ne znači "kažnjavanje Srbije".

Bivši britanski premijer se usaglasio sa ranijom ocjenom Ahtisaarija da je "sadašnja nezavisnost postala glavna prpreka za demokratski razvoj Kosova" kao i da insistiranje na status quo na Kosovu nije recept za stabilnost niti osnova za pomirenje između kosovskih Albanaca i srpskih zajednica, prenio je Tanjug.

Blair navodi da je potrebno da nezavisnost Kosova bude na osnovu rezolucije Savjeta sigurnosti, jer je ona od presudne važnosti za podršku EU i za priznanje širom svijeta.