Svijet
0

Blair upozorava Iran

FENA
Tony Blair; Foto: AFP
Tony Blair; Foto: AFP
Britanski premijer Tony Blair povisio je ton u utorak vezano za petnaest mornara koje je Iran uhapsio u Zaljevu, upozoravajući da bi se moglo ući u "novu fazu" u slučaju neuspjeha diplomatskih napora za njihovo oslobađanje.

"Zasad pokušavamo raditi putem diplomatskih kanala i urazumiti iransku vladu da te ljude oslobodi te da apsolutno nema nikakvog opravdanja za njihov daljnji pritvor", rekao je Blair na GMTV-u.

"Nadam se da ćemo uspjeti da im dokažemo da moraju osloboditi te mornare", dodao je on. "Međutim, u suprotnom slučaju, to će ići ka novoj fazi", upozorio je premijer, ne objašnjavajući prirodu te nove faze..

London pokušava dobiti konzularni pristup mornarima, među kojima se nalazi i jedna žena, te saznati gdje se nalaze u zatvoru.

Prema BBC-u, koji navodi visoko rangirani iranski izvor, mornare trenutno saslušavaju Čuvari revolucije u Teheranu, ideološka vojna ruka islamskog režima.

Petnaest britanskih mornara je uhapšeno u petak dok su patrolirali s dva broda na ušću rijeke Chatt al-Arab u iračkim vodama, smatra London.

Teheran, naprotiv, tvrdi da su se nalazili u iranskim teritorijanim vodama.