Svijet
0

Blair traži od Izraela da ukine ograničenja Palestincima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bliskoistočni posrednik Tony Blair sačinio je listu putnih i trgovinskih ograničenja na Zapadnoj obali koju želi da Izrael ukine kako bi ojačao mirovne pregovore s Palestincima, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici obaviješteni o dokumentu.

Lista poziva na uklanjanje ključnih blokada na cestama, uključujući i onu u blizini jevrejskog naselja Beit El koja ograničava putovanje Palestincima iz grada Ramallaha na Zapadnoj obali, gdje je smještena vlada palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, saopćili su zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni, javio je Reuters.

Lista je prva takve vrste bivšeg britanskog premijera otkako su ga svjetske sile imenovale prošlog juna da predvodi napore na oživljavanuju palestinske ekonomije.

Navodeći izraelska ograničenja, Svjetska banka upozorila je ove sedmice da će dohodak po glavi stanovnika u pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali u 2008. biti statičan, ako ne i niži, uprkos obećanju pomoći Palestincima u decembru u vrijednosti 7,7 milijardi dolara.

U ponedjeljak se Blair sastao s izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, koji se do sada protivio uklanjanju velikih kontrolnih punktova i blokada na cestama, tvrdeći kako su oni nužni da zaustave palestinske militante.

"Ne možemo raspravljati o detaljima razgovora s Izraelcima", izjavio je Blairov portparol.

Palestinci tvrde da je izraelska mreža stotina kontrolnih punktova i blokada na cestama na Zapadnoj obali ravna kolektivnom kažnjavanju, da slabi njihovu ekonomiju i podriva podršku za Abbasa.

Palestinski lider pokrenuo je mirovne razgovore o konačnom statusu s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u novembru.