Svijet
0

Blair odbio da utvrdi datum odlaska s vlasti

FENA
Tony Blair je ponovio svoju volju da nastavi s reformama, odbijajući pritom da utvrdi datum svog prijevremenog odlaska s vlasti, što bi moglo "paralisati rad vlade i nanijeti štetu zemlji".

Britanski premijer, jednim dosta oštrim tonom, podsjetio je na konferenciji za štampu na svoju dugu agendu reformi. On je pobrojao nekoliko zakonskih tekstova koje će "s oduševljenjem" nastojati da usvoji "do kraja godine", dodavši da namjerava sačuvati svoju funkciju unatoč mnogobrojnim pozivima, čak unutar i njegove Laburističke stranke, u prilogu prijenosa ovlasti.

Blair je podsjetio da je već saopćio da neće biti kandidat u četvrtom mandatu te da je obećao "stabilnu i sređenu tranziciju".

"Ja ću održati svoje obećanje", rekao je on a potom odbio svaku ideju o utvrđivanju datuma njegovog odlaska iz Downing Streeta.

"Tek je prošla godina dana od posljednjih izbora. To bi paralisalo rad vlade i nanijelo štetu zemlji", rekao je on, pravdajući svoje odbijanje državnim rokovima o modalitetima i datumu prijevremenog odlaska s vlasti.