{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blair: Nuklearna proba neodgovoran čin Sjeverne Koreje

F
9.10.2006. u 10:28
0
0
Blair: Nuklearna proba neodgovoran čin Sjeverne Koreje
0
Blair: Nuklearna proba neodgovoran čin Sjeverne Koreje
Britanski premijer Tony Blair je nazvao prvu probu atomske bombe Sjeverne Koreje "neodgovornim činom".
"Osuđujem ovaj potpuno neodgovoran čin vlade Sjeverne Koreje", navodi se u saopćenju Tonyja Blaira.

"Međunarodna zajednica je u više navrata zahtijevala da se ona suzdrži od pokretanja takvih raketnih i nuklearnih proba", dodao je Tony Blair.

"Ovaj dodatni akt nepovjerenja pokazuje prezir Sjeverne Koreje u odnosu na zabrinutost njenih susjeda i međunarodne zajednice u cjelini", nastavio je on.

Šefica britanske diplomatije Margaret Beckett, na pitanje novinara n BBC-ju, je izjavila da, ukoliko se potvrdi ta nuklearna proba, to bi predstavljalo flagrantnu i namjernu provokaciju".

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova je ranije izjavio da je "ova proba provokativna" te da zaslužuje "oštar odgovor".

"Velika Britanija, kao i međunarodna zajednica smatraju ovu nuklearnu probu izuzetno provokativnim činom na koji moramo oštro odgovoriti", izjavio je on.

On je dodao da će ova proba "pojačati tenzije ionako već jake u regionu te će ona imati reperkusija na međunarodnom nivou".

Prkoseći međunarodnim upozorenjima, Sjeverna Koreja je objavila u ponedjeljak da je pristupila podzemnoj nuklearnoj probi, da je ona uspješno završena, što predstavlja "historijski događaj", smatra komunistički režim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: