Svijet
0

Blair: Niko ne planira vojnu intervenciju na Iran

FENA
Britanski premijer Tony Blair izjavio je u utorak da niko ne planira vojnu intervenciju u Iranu iako raste nepovjerenje međunarodne zajednice prema toj zemlji.

"Niko ne govori i ne planira vojnu intervenciju u Iranu. To nije ono što međunarodna zajednica želi, to nije ono što mi želimo", rekao je premijer, navodeći ipak predsjednika Bush prema kojem "treba staviti sve opcije na sto".

Blair, koji je odgovarao na pitanja pred Komitetom za veze Zastupničkog doma, koji okuplja predsjednike glavnih parlamentarnih komisija, ponovio je da ukoliko Islamska Republika ne bude surađivala sa Zapadom na nuklearnom programu i u drugim domenima "mnoga vrata bi se mogla otvoriti".

Vrlo je važno da "Iran shvati da u ovom trenutku dvije vrste stvari istinski destabiliziraju međunarodnu zajednicu", rekao je on, navodeći prvo razvoj "kapaciteta nuklearnog naoružanja".

Drugo, "Iranci odlučno podržavaju sektaštvo i sukobe, iako bi trebalo bar jedanput podržati volju međunarodne zajednice", naglasio je Tony Blair.

Međutim, značajno je "razlikovati iranski narod, koji je, ja vjerujem, konsterniran strategijom iranske vlade i takvom vladom uopće", rekao je on.

Blair je ocijenio "glupom i kratkovidnom" činjenicu da "Iran pokušava da spriječi pomirenje u regionu". Naprimjer, "da oni igraju konstruktivnu ulogu u Iraku, bilo bi to od velike pomoći za međunarodnu zajednicu. To bi bila velika pomoć i za Iran, jer ni on sam ne želi haos na svojoj teritoriji", naglasio je Blair.