Svijet
0

Blair insistira na ostajanju britanske vojske u Iraku

NINA
Britanski premijer Tony Blair priznao je danas da nije očekivao “svirepu pobunu” u Iraku, ali je naglasio da će britanska vojska ostati u toj zemlji onoliko koliko bude bila potrebna vladi u Bagdadu.

Na godišnjoj konferenciji svoje Laburističke stranke u Brightonu, Blair je rekao da nije odredio datum povlačenja oko 8.500 britanskih vojnika iz Iraka, prenijela je agencija AP.

Blair je insistirao da se dva Britanca spašena iz iračkog zatvora u Basri prošle sedmice ne izruče iračkim vlastima.

“Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo našu vojsku u bilo kojoj situaciji”, ukazao je britanski premijer.

Antiteroristički sud u Basri saopštio je jučer da je obnovio naloge za hapšenje dva britanska vojnika koje su njihovi kamaradi izvukli iz zatvora ranije ove sedmice uz pomoć oklopnih vozila kojima su srušili zidove.

Ovo nasilje britanskih vojnika je izazvalo bijes lokalne iračke policije i vladinih dužnosnika tako da je tenzija i dalje visoka u Basri.

Iračke vlasti su uhitile dva britanska vojnika u ponedjeljak nakon što su navodno pucali na dva iračka policajca koji su ih pokušavali pritvoriti. Jedan policajac je ubijen, a dva britanska vojnika koji su bili na tajnom zadatku su poslije toga odvedena u pritvor.

Na pitanje hoće li Britanija prihvatiti zahtjev za hapšenje vojnika, Blair je odgovorio “Ne, apsolutno ne”.

Oporbeno Liberalno-demokratska stranka zahtijeva povlačenje britanske vojske iz Iraka, što podržava i jedan dio lijevog krila Blairove Laburističke stranke.