Svijet
0

Blair iduće sedmice objavljuje datum odlaska

FENA
Britanski premijer Tony Blair je u utorak izjavio da će iduće sedmice objaviti datum svog odlaska iz Downing Streeta i da će njegov navodni nasljednik, ministar finansija Gordon Brown, biti "veliki premijer".

"Razjasnit ću svoj stav iduće sedmice. Reći ću konačno neke stvari", rekao je šef vlade u intervjuu za GMTV povodom desete godišnjice na čelu svoje vlade, od 1997.

Zvanična objava njegovog odlaska očekuje se 9. ili 10. maja, dan nakon formiranja vlade u Sjevernoj Irskoj, što je jedan od najvećih aduta uspjeha njegove vladavine u Downing Streetu.

Prema prijedlogu kalendara distribuiranog poslanicima i objavljenog u utorak, njegov nasljednik bi mogao preuzeti dužnost 30. juna, na sastanku izborne skupštine s različitim dijelovima stranke.

U utorak je Blair dao svoju podršku Brownu, čovjeku s kojim je osnovao temelje nove Laburističke stranke, koja je tri puta uzastopno pobijedila na izborima, ali s kojim je istovemeno imao vrlo burne političke odnose.

"Ja sam uvijek govorio da će on biti veliki premijer i ja u to vjerujem", rekao je Blair.

U tribini od utorka u tabloidu The Sun, Brown je nazvao Blaira "svojim najstarijim političkim prijateljem" te iznio niz njegovih uspjeha, poput podrške pružene SAD-u nakon 11. septembra 2001., doprinos Olimpijskim igrama 2012., njegova odlučnost nakon napada od 7. jula 2005. u Londonu, mir u Sjevernoj Irskoj te ekonomski i socijalni uspjesi.

"Čast mi je nazvati Tonyja svojim starim političkim prijateljem, naravno uz sve neizbježne uspjehe i padove na putu, ali i kao najduže partnerstvo između premijera i ministra finansija u 200 godina", napisao je Brown.

Kao odgovor, Blair je na GMTV-u pozdravio "najjaču ekonomiju u zapadnom svijetu", koju on pripisuje Brownovom uspjehu.