Svijet
0

Blair hvali svog nasljednika Browna

FENA
Gordon Brown, Foto: Reuters
Gordon Brown, Foto: Reuters
Britanski premijer Tony Blair je pohvalio odlike svoj mogućeg nasljednika Gordona Browna, aktuelnog ministra finansija, u tribini objavljenoj u nedjelju u popularnom, najprodavanijem sedmičniku News of World (Vijesti iz svijeta).

"On je od naše ekonomije napravio jednu od najboljih na svijetu. On to nije uradio birajući lakši način već uz zdravu procjenu, sačuvavši hladnokrvnost i misleći najprije na dugoročne interese Velike Britanije. Do izbora 2009. imamo još vremena da pobijedimo", vjeruje Blair.

Blair, koji bi ove sedmice trebao da objavi svoj odlazak iz Downing Streeta nakon deset godina na vlasti, ocijenio je da još ima nade za sljedeće parlamentarne izbore, bez obzira na loše rezultate laburista na lokalnim i regionalnim izborima.

"Rezultate od četvrtka ne možemo ignorirati. Moramo prihvatiti, ali što se tiče budućih parlamentarnih izbora za dvije godine, to je još uvijek sve otvoreno. Možemo se povratiti", napisao je britanski premijer za ovu tribinu.

U Škotskoj su laburisti izgubili u parlamentu i nalaze se iza Nacionalne stranke Škotske, gubeći relativnu većinu koju su u ovom laburističkom bastijonu držali skoro 50 godina.

Na lokalnim izborima širom Velike Britanije konzervativci Davida Camerona su dobili 40 posto glasova u odnosu na laburiste, koji su dobili 26 posto.