Svijet
0

Blair dao punu podršku Brownu

FENA
Tony Blair; Foto: AFP
Tony Blair; Foto: AFP
Britanski premijer Tony Blair izjavio je u petak da u cijelosti podržava svog ministra finansija Gordona Browna za svog nasljednika nakon njegovog odlaska s vlasti 27. juna.

"Apsolutno mi je zadovoljstvo da pružim svoju punu podršku Gordonu Brownu kao budućem vođi Laburističke stranke i premijeru", rekao je Blair iz Downing Streeta na zajedničkoj konferenciji održanoj s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem.

"Mislim da on posjeduje sve kvalitete potrebne za vođenje Laburističke stranke i upravljanje zemljom. On ima izvanredan i rijedak talent, i to je divno ako se stavi u službu nacije, kao što to čini sada", dodao je Blair, čiji su odnosi s Brownom dosta teški.

"Kao najbolji ministar ekonomije i finansija u historiji naše zemlje, on je možda pokazao da ima snage, iskustva i procjene da može biti i veliki premijer", nastavio je Blair.

Brown (56), veliki Škot, ministar finansija već deset godina, 25 godina radi s Blairom i zajednički su doveli Laburističku stranku na vlast 1997. Međutim, njihovi odnosi su se pogoršavali tokom godina zbog rivaliteta za vlast.

Brown je jedini pravi kandidat za njegovog nasljednika i izgleda siguran da će ga naslijediti u Downing Streetu.