Svijet
0

Bjeloruski opozicionar Milinkevič uhapšen u Minsku

FENA
Bjeloruski opozicionar Aleksandar Milinkevič, bivši kandidat na predsjedničkim izborima, uhapšen je u ponedjeljak dok je odlazi na demonstracije, objavila je njegova supruga Inna.

"On je uhapšen s dvojicom svojih pomoćnika dok su išli na Trg Viktoria, kako bi prisustvovali demonstracijama manjih poduzetnika", rekla je ona telefonom iz sjedišta Istražnog odbora gdje se Milinkevič saslušava.

"On je saslušan u svojstvu očevica, vezano za organiziranje demonstracija od 10. januara", na kojima se okupilo više od 2.000 manjih bjeloruskih poduzetnika, osporavajući novi zakon kojim se nameću veći porezi, dodala je ona.

Aleksander Kozulin, drugi opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima od marta, nalazi se u zatvoru od 25. marta. On izdržava kaznu od pet godina zatvora za "narušavanje javnog reda i mira", jer se nalazio na čelu marša u Minsku protiv ponovnog izbora Lukašenka za predsjednika.

Milinkevič ne prestaje da osuđuje kršenje ljudskih prava bjeloruskog režima, učestvujući na demonstracijama u Minsku ili obilazeći Evropu kako bi govorio o situaciji u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.