Svijet
0

Bjeloruska opozicija bez mjesta u parlamentu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prebrojavanje glasova s parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Bjelorusiji pokazalo je da opozicija nije osvojila nijedno mjesto u parlamentu, saopćila je u ponedjeljak ujutro Centralna izborna komisija (CIK).

"Niko iz opozicije nije osvojio mjesto u parlamentu", potvrdio je Reutersu tajnik CIK-a Nikolaj Lazovik.

Opozicija je već osudila izbore kao nedemokratske i organizirala proteste nakon zatvaranja birališta u nedjelju uvečer u centru glavnoga grada.

Oko 300 do 400 osoba okupilo se u središtu Minska kako bi osudilo izbornu "farsu" i kritiziralo autoritaran režim predsjednika Lukašenka.

"Očito je da ovi izbori ne mogu biti ocijenjeni kao pošteni i pravedni ni po jednom kriteriju. Mi nećemo priznati rezultate", rekao je čelnik Građanske stranke Anatolij Lebedko.

Vlasti su taj protest označile kao kršenje zakona i grubo narušavanje javnog reda i mira.

Posmatrači nedjeljne izbore smatraju velikim testom iskrenosti demokratskih reforma predsjednika Aleksandra Lukašenka. Uz rezultate izbora bitna će biti i ocjena koju će u ponedjeljak u Minsku objaviti posmatrači OSCE-a.

U slučaju demokratskog napretka u toj bivšoj sovjetskoj republici, o kojoj se često govori kao o "posljednjoj evropskoj diktaturi", Evropska unija obećala je ukinuti sankcije zbog kojih 40 bjeloruskih dužnosnika, među kojima je i Aleksandar Lukašenko, ne može putovati u zemlje EU-a.