Svijet
0

Bjelorusija zaustavila izvoz ruske nafte u Poljsku i Njemačku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bjelorusija je sinoć zaustavila izvoz ruske nafte preko svoje teritorije prema Poljskoj i Njemačkoj, objavila je danas agencija Interfax pozivajući se na neimenovane izvore u bjeloruskoj državnoj kompaniji za eksport prirodnog gasa.

Kompanija "Belneftehim", veliki bjeloruski koncern u čijem sastavu se nalaze mnogi pogoni hemijske industrije, odobrila je da se zaustavi isporuka dragocjene sirovine kroz međunarodni naftovod "Družba" (Prijateljstvo), navodi Interfax.

Šef ruske energetske kompanije "Transnjeft" Semjon Vajnštok je danas optužio Bjelorusiju da nezakonito uzima rusku naftu iz naftovoda "Družba", namijenjenu Zapadnoj Evropi.

"Bjeloruska strana je od 6. januara jednostrano, nikoga o tome ne obavještavajući, počela da na nezakont način uzima naftu iz naftovoda 'Družba', namijenjenu isključivo za transport potrošačima u Zapadnoj Evropi", izjavio je Vajnštok.

Po njegovim riječima, samo je u toku posljednja 24 casa iz naftovoda uzeto 900 tona nafte.

"Ukupno je od 6. januara nezakonito uzeto 79.000 tona nafte", kazao je Vajnštok, koji je pozvao Bjelorusiju da se "vrati u režim poštivanja međunarodnih normi i pravila, koji isključuju primjenu diskriminacionih mjera u odnosu na tranzitne isporuke".

"Tranzit je 'sveta krava'," podvukao je Vajnštok.

"Transnjeft" je saopćio da "preduzima sve moguće mjere u cilju povećanja izvoza nafte po drugim pravcima za potrošače Zapadne Evrope".

Reuters je, pak, iz Varšave javio, citirajući izjavu poljskog operatora za isporuke nafte i gasa PERN, da je Rusija sinoć obustavila izvoz nafte u Poljsku i Njemačku, kroz tranzitni naftovod "Družba".

Poljska je već uputila pismo zvaničnom Minsku u kojem traži objašnjenje za prestanak isporuka, ali do sada nikakav odgovor nije dobijen, rekao je predstavnik PERN-a za odnose sa javnošću Tomaš Zakrževski.

Zamjenik poljskog ministra za ekonomiju Petr Naimski smatra da je do obustave isporuka nafte došlo zbog tekućeg spora između Rusije i Belorusije oko isporuka nafte i gasa.

Rusija je, naime, prvo više nego dvostruko uvećala cijenu prirodnog gasa koji će isporučivati Bjelorusiji u toku ove godine, na šta je Minsk odgovorio uvođenjem, od 1. januara, takse na trazit ruske nafte od 45 dolara po toni. Moskva je osporila tu odluku, s obrazloženjem da nije u skladu sa ranije usvojenim sporazumom dvije strane.