Svijet
0

Bjelorusija: Uhapšeno 350 osoba na protestima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokom protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji su održani u nekoliko gradova Bjelorusije, u srijedu je uhapšeno 350 osoba, među kojima više od 25 novinara.

Prema informacijama udruženja novinara, izvještači su uhapšeni u Minsku, Brestu, Grodnu, Mogilevu, Bobruisku i Novopoltsku, a među njima su i strani izvještači, prenosi Itar-Tass.

Muškarci u civilnom odijelu hapsili su novinare u Minsku, ignorišući njihove novinarske legitimacije i akreditacije, a primijenili su i prekomjernu silu. Prema aktuelnim podacima aktivista za ljudska prava, uhapšeno je 350 osoba, od kojih samo u Minsku 200 osoba.

Među uhapšenima su, prema očevidcima, i građani koji su mirno sjedeli na klupama. Zvanične vlasti nisu objavile nijednu informaciju o broju uhapšenih, niti su komentarisali akciju policije u uniformama i civilu.

Inače, građani su pozivani na proteste, po uzoru na arapske zemlje, putem socijalnih mreža na internetu. Više hiljada građana je protestovalo protiv "posljednjeg diktatora Evrope" Aleksandra Lukašenka.

Proteklog vikenda policija je, takođe, silom djelovala protiv oko 400 demonstranata koji su izašli na ulice, i u toj akciji upotrebila je čak i suzavac.