|

Bjelorusija: Protjerani ambasadori EU i Poljske, EU brzo reagovala

Bjelorusija: Protjerani ambasadori EU i Poljske, EU brzo reagovala
0
F
FENA
29.2.2012. u 10:30
1
komentara
0

dijeljenja
Bjelorusija: Protjerani ambasadori EU i Poljske, EU brzo reagovala
Bjelorusija je uputila zahtjev šefu delegacije Evropske unije (EU) u Minsku i ambasadoru Poljske da napuste zemlju i opozvala svoje ambasadore iz Bruxellesa i Varšave. EU je vrlo brzo odgovorila - sve zemlje Unije povlače ambasadore i "protjeruju" bjeloruske.
Ovaj diplomatski potez bez presedana u Evropi uslijedio je poslije odluke EU da uvede nove sankcije za 19 sudaca i dva visokorangirana policajca, zbog daljeg ugrožavanja ljudskih prava od režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenosi u srijedu Reuters.

"Predložili smo da se šef delegacije EU u Bjelorusiji i ambasadoru Poljske u Bjelorusiji vrate u svoje prijestolnice radi konsultacija i razgovaraju s njihovim nadređenima o čvrstom stavu bjeloruske strane da su pritisci i sankcije neprihvatljivi, naveo je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Andrej Savinjih u saopćenju.

Savinjih je dodao kako je Minsk opozvao svoje izaslanike u Bruxellesu i Varšavi i da bi "mogao poduzeti i druge mjere zaštite svojih interesa od daljeg pritiska", kao i staviti na "crnu listu" pojedince koji su omogućili uvođenje sankcija protiv Bjelorusije.

Uslijedio je brz, i jednako diplomatski odgovor EU. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u utorak navečer kako su vlade EU donijele odluku o povlačenju svojih ambasadora u Bjelorusiji, u sklopu zajedničkog protesta zbog odluke Minska da opozove svoje diplomatske predstavnike iz Bruxellesa i Varšave.

U saopćenju se ističe kako će sve članice EU isto tako pozvati ambasadore Bjelorusije u svoje ministarstvo vanjskih poslova.

AFP je podsjetio da su ministri vanjskih poslova 27 država članica EU u utorak donijeli odluku o zamrzavanju računa i uvođenja vizne zabrane za 21 novog visokog bjeloruskog dužnosnika, za koje se smatra kako su uključeni u pokušaje gušenja opozicije u zemlji.

Sankcije prema 21 osobi bit će dodane listi od 200 osoba koje se već nalaze na "crnoj listi EU" zbog stalne represije prema civilnom društvu u Bjelorusiji. EU je ranije zamrzla račune subjekata povezanih s bjeloruskim režimom i zabranila izvoz oružja i materijala u Bjelorusiju koji bi se mogao koristi za unutarnju represiju, navodi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...