Svijet
0

Bjelorusija: Otvorena birališta na parlamentarnim izborima, bojkot opozicije

FENA
U Bjelorusiji su u nedjelju ujutro, u osam sati, otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima ne učestvuju dvije glavne opozicione stranake koje bojkotuju glasanje zbog optužbi za zatvaranje političkih protivnika i mogućnosti nove izborne prevare, javljaju svjetske agencije.

Birališta će biti otvorena do 20 sati u zemlji od 9,5 miliona stanovnika koja bira 110 poslanika parlamenta bez kandidata dvije najveće opozicione stranke - Bjeloruski narodni front i Ujedinjena građanska inicijativa, navodi lokalna državna televizija.

Ankete pokazuju da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji ima veliku podršku penzionera i državnih službenika, ima velike šanse da bude pobjednik izbora, mada je njegova popularnost sve manja od ekonomske krize 2011. godine kada je domaća valuta dva puta devalvirala, navodi AFP.

Više od 270 posmatrača Parlamentarne skupštine OSCE prate izbore, mada je dvoje evropskih poslanika koji su planirali da budu dio misije neočekivano odbijeno i nisu dobili vize.

Skoro 26 posto upisanih birača već je glasalo, po ranoj šemi glasanja, što je prema ocjeni opozicije način za manipulaciju rezultatima zbog oskudnog monitoringa, prenosi Tanjug.