{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjelorusija: Lukašenko započeo novi petogodišnji predsjednički mandat

F
8.4.2006. u 19:04
0
0
Bjelorusija: Lukašenko započeo novi petogodišnji predsjednički mandat
0
Bjelorusija: Lukašenko započeo novi petogodišnji predsjednički mandat
Aleksandar Lukašenko, koji je već 12 godina na čelu Bjelorusije, počeo je danas novi, petogodišnji mandat upravljanja desetomilionskom bivšom sovjetskom republikom.
Inauguraciju uživo iz Palate republike prenosila su četiri državna kanala, a za večeras je predviđen koncert na Oktobarskom trgu u Minsku, uz učešće zvijezda bjeloruske i ruske estrade.

Na inauguraciju nisu pozvani šefovi država, jer po objašnjenju administracije to "nije praksa", pa su prisustvovali samo "društveno-politički radnici".

U skladu sa Ustavom, vlada je na posebnoj sednici raspuštena, a Lukašenko treba da pristupi formiranju novog kabineta.

Prvi put, Lukašenko je za predsjednika izabran 1994. godine, pojavivši se na političkoj sceni praktično niotkuda, kao direktor kolhoza i deputat, da bi na narodu bliskoj antikorupcionaškoj platformi pobjedio sa ogromnim prednošću sa više od 80 odsto glasova.

Prema rezultatima izbora od 19. marta, Lukašenko je osvojio tri procenta više.

Lukašenkov najozbiljniji protivkandidat, Aleksandar Milinkevič, dobio je tek šest odsto glasova, ali su posmatrači organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) ocjenili da izbori nisu bili fer i pošteni, dok je iz Vašingtona stigla poruka da Sjedinjene Američke Države te rezultate ne priznaju, prenosi Tanjug.

Na Zapadu smatraju da su izbori održani u atmosferi straha i pritiska na Lukašenkove političke protivnike.

Poslije saopćavanja rezultata, pristalice opozicionih kandidata Milinkeviča i socijaldemokrate Aleksandra Kozulina napravili su na trgu "grad šatora" i protestirali, zahtjevajući poništavanje izbora i održavanje novih.
Samo četiri dana, jer je policija 24. marta ujutro uklonila šatore a više stotina demonstranata uhapsila, među ostalima i Kozulina.
Da se zapadne zemlje neće zadržati samo na deklarativnoj osudi, postalo je jasno protekle nedelje, najavom da će Evropska unija, možda već na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu 10. aprila, proširiti "crni spisak" zabrane ulaska u članice Unije, na kojem će se uz Lukašenka naći još 30 bjeloruskih funkcionera.

Austrijski kancelar Volfgang Šisel je kao predsedavajući EU rekao da je potrebno nastaviti pritisak na vlasti u Minsku radi oslobađanja zatvorenih demonstranata - opozicionih pristalica, kao i aktivnosti na stvaranju civilnog društva i uvođenje demokratije i slobode u toj zemlji.

Lukašenka na Zapadu optužuju da sistematski krši ljudska prava, da pod kontrolom drži sve medije, službe sigurnosti, vojsku.
Krizu sa Zapadom i epitet "poslednjeg diktatora u Evropi", Lukašenko je dobio već 1996., kada je inicirao referendum na kojem je za godinu dana produžio sopstveni mandat.

Već u septembru naredne godine, integrativni procesi Bjelorusije sa EU su zaustavljeni a programi pomoći zamrznuti.
Do još većeg zaoštravanja došlo je 1998., kada su vlasti u Minsku tražile od zapadnih diplomata da napuste rezidencije, jer zgrade treba da se renoviraju, poslije čega su ambasadori Nemačke, Francuske, Grčke, Velike Britanije, Italije, SAD, Poljske i Japana, bili opozvani u svoje zemlje na konsultacije.

Mnoge zemlje od tada su Lukašenka proglasile "personom non grata", a vlada Češke republike je u novembru 2002. odbila da ga pusti u zemlju, predloživši mu da traži turističku vizu.

Zapadni mediji pamte Lukašenka i kao jedinog deputata koji je 1991. glasao protiv raspada SSSR-a i da je prije 10 godina potpisao sporazum o stvaranju Saveza Rusije i Bjelorusije.
Lukašenko sasvim dobro zna šta Zapad misli o njemu i često izjavljuje šta on misli o Zapadu - za ambasadore zapadnih zemalja tvrdi da su špijuni i da kuju zavjeru za njegovo svrgavanje. Američkog predsjednika Džordža Buša tokom izbornog procesa nazvao "teroristom broj jedan" u svetu, nakon optužbi iz Vašingtona da se na Lukašenkovim računima nalazi novac od šverca oružja.

Nešto bolje je prošla svojevremena predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Leni Fišer, koju je tokom posjete Minsku, Lukašenko odbio da primi, uz objašnjenje da je morao da prisustvuje "važnom fudbalskom meču na kome ga čeka 50.000 navijača."

U zemlji, Lukašenko, poznatiji kao "Batka" (Otac), Bjelorusima obećava dalje sprovođenje ekonomskih reformi, održavanje reda i nastavak jačanja veza sa Rusijom. Njegovo protivljenje brzoj privatizaciji državnih preduzeća (oko 80 odsto) nije, međutim, neuspješno. Prošle godine ostvaren je rast društvenog bruto proizvoda od 9,5 odsto, a zemlja nema probleme sa spoljnim dugovima i nezaposlenošću, čime se mali broj država u okruženju može pohvaliti. To je, verovatno, na umu imala i većina Bjelorusa glasajući za njega i ovog puta, mada pojedini ekonomisti kažu da je to umnogome zbog energenata koje vlasti u Minsku dobijaju od Rusije po znatno nižim cjenama od ostalih zemalja, što neće moći još dugo da traje.

Milinkeviču, prema kojem su simpatije Zapada prošle nedjelje potvrđene na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, ostaje da čeka na eventualnu inaguraciju dok broj razočaranih u politiku - kako je nazvao Lukašenka - "talentovanog populiste" ne poraste.
Bar do 300.000 demonstranata, poslije čega možda i neće morati da čeka izbore 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: