Svijet
0

Bjelorusija: Dio duga plaćen, neće biti redukcije gasa

FENA
Bjeloruska kompanija "Beltransgaz" platila je ruskom "Gazpromu" značajan dio duga, zbog čega najavljene redukcije isporuka ruskog gasa Belorusiji neće biti, izjavio je danas predstavnik za štampu ruskog naftnog giganta Sergej Kuprijanov najavljujući da je novi rok za isplatu kompletnog duga 10. august.

Poslije pregovora koji su trajali cijelu noć do rano jutros sa bjeloruskom delegacijom na čijem je čelu bio vršilac dužnost generalnog direktora "Beltransgaza" Vladimir Majorov, Kuprijanov je izjavio da su poslije uplate "uočeni konkretni potezi bjeloruske strane za rješavanje problema duga".

U Minsku je saopćeno da je od ukupno 456,16 miliona dolara duga za prvo polugodište 2007. uplaćena prva tranša od 190 miliona, kao i da u tu državu gas stiže u punom obimu.

"Gazprom" je odlučio da odloži odluku da od danas svede za 45 odsto dnevnih isporuka i najavio da očekuje da će dug u potpunosti biti isplaćen tokom narednih sedam dana.

"Gazprom" i "Beltransgaz" potpisali su 31. decembra prošle godine ugovor o isporukama i tranzitu gasa do 2011. godine, kojom je povećana cijena sa 45 na 100 dolara za 1.000 kubika, što je još uvijek manje od cijene za ostale susjedne zemlje.

Beloruskoj strani ostavljeno je da tokom prvog polugodišta plaća 55 dolara, s tim da preostalu sumu duga plati do 23. jula prelazak na kompletnu cijenu od 1. jula.

Najavljena prijetnja redukcijom isporuka ruskog gasa već je uplašila Evropu, koja se preko bjeloruske teritorije snabdjeva sa do 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a Evropska unija i SAD izrazile su "ozbiljnu zabrinutost" zbog najave "gasnog konflikta" između Rusije i Belorusije.

State department pozvao je dvije zemlje da pri rješavanju spora ne dođu pod prijetnju isporuke gasa u druge zemlje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne namjerava da koristi energente kao sredstvo pritiska na druge zemlje, prenijela je agencija Itar-Taš iz Manile, gde se ruski ministar sastao sa filipinskim biznismenima.