Improvizovana zaštita
36

Bizarni ruski tenk-kornjača postao predmetom šale na društvenim mrežama

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ruske tenkovske posade su nekonvencionalno prilagodile svoja vozila u nadi da će odbiti uporne ukrajinske eksplozivne udare bespilotnih letjelica, pokazuju novi snimci.

Rusija je počela da postavlja fiksnu metalnu konstrukciju nalik školjci oko svojih tenkova koji se kreću duž linija fronta u Ukrajini, sugerišu video snimci koji kruže internetom.

Na jednom videosnimku, koji je snimljen dronom, izgleda da se vidi ruski tenk umotan u napravu nalik kornjači kako se kreće poljem oko donjeckog grada Krasnohorivka u posljednjih nekoliko dana. Krasnohorivka je dugo bila na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini, zapadno od glavnog grada grada Donjecka, koji je pod kontrolom Rusije.

Čini se da video prikazuje metalno kućište koje djelimično prekriva glavni top tenka dok predvodi nekoliko vozila.

Snimak je brzo privukao pažnju na internetu, u šali označen kao "tenk kornjače" ili, još preciznije, "tenk ruske nindža kornjače".

Rusija je pretrpjela velike gubitke tenkova otkako je napala Ukrajinu. Procjene britanskog istraživačkog centra, Međunarodnog instituta za strateške studije, ranije ove godine sugerirale su da su gubici ruskih tenkova iznosili oko 3.000 od februara 2022. godine.

Fotografije nove naprave izazvale su zbunjene reakcije na društvenim mrežama, gdje su ljudi odgovorili objavljivanjem slika srednjovjekovne opsadne mašine i vizira na kacigi Darth Vadera koji se skida.

Rusija je dugo pričvrstila improvizovani oklop na svoju tenkovsku flotu u pokušaju da se zaštiti od ukrajinskih napada. Krovne zaštite su se pojavili i na ruskim raketnim bacačima.

Dodatna utvrđenja su pežorativno nazvana "kavez za rješavanje problema", dizajniran da priguši udare dobro ciljanih napada municijom na vrijedna sredstva poput tenkova.

A usmjeravanje na ruske tenkove je nešto u čemu se Ukrajina pokazala vještom. Kijev koristi svoju opsežnu flotu bespilotnih letjelica iz prvog lica ili FPV protiv niza ciljeva i često objavljuje snimke koji navodno prikazuju eksplozivne FPV bespilotne letjelice kako upadaju u ruska oklopna vozila.

Ranije ove godine, ruski državni mediji izvještavali su da je Moskva počela koristiti "FPV sisteme za suzbijanje dronova" na svojim tenkovima.

Detalji ovog kaveza nalik kornjačama nisu jasni i teško je utvrditi koliko ih je proizvedeno ili samo koriste dostupne materijale na terenu.