Svijet
0

Bivši visoki kineski dužnosnik osuđen na smrt zbog primanja mita

Sarajevo-x.com
Zheng Xiaoyu; Foto: Reuters
Zheng Xiaoyu; Foto: Reuters
Kina je osudila višeg direktora državne administracije za hranu i lijekove na smrtnu kaznu, nakon što je u suđenju dokazano kako je upetljan u korupciju, objavili su državni mediji, a prenosi BBC.

Zheng Xiaoyu je osuđen nakon što je proglašen krivim za uzimanje mita i zanemarivanje dužnosti, javila je državna novinska agencija Xinhua. Zheng (62) je otpušten 2005. godine nakon sedam godina rada na toj poziciji. Smrtna kazna bi mogla biti reducirana nakon žalbe na koju ima pravo. Zheng Xiaoyu je ranije ove godine izbačen iz Komunističke partije.

Smrtna kazna je neobično stroga za ovako istaknutu ličnost. Prošlog mjeseca je Zheng optužen za primanje više od pet miliona juana (650.000 dolara), kao mito za odobravanje stotine lijekova.

Kineska kompanija Kongliyuan Group mu je navodno platila ovaj iznos, a zauzvrat je Zheng odobrio upotrebu 277 njihovih lijekova, uglavnom antibiotika.

Još 31 osoba je navodno uključena u ovaj skandal, uključujući i Zhengovu ženu Liu Naixue i sina Zhenga Haironga. Ovakva kazna je određena usred skandala sa sigurnošću hrane koja je pogodila kineske proizvođače.

Menadžeri dvije kompanije su uhapšeni pod sumnjom za dodavanje melamina u aditive za hranu. Američki inspektori sumnjaju da je ovo dovelo do smrti većeg broja mačaka i pasa, koje su se hranile kontaminiranom hranom.

U 2006. godini, jedan kineski antibiotik Xinfu, koji nije bio propisno steriliziran doveo je do smrti 11 ljudi.

Interesantno je kako je u februaru jedan proizvođač lijekova u Kini, svojoj paleti pesticida i otrova za pacove dao ime Zheng. To je učinio jer je 1999. godine Zheng odbio verificirati neke lijekove te kompanije.