Recept za katastrofu
33

Bivši uposlenik OceanGatea je otpušten kada je progovorio o mogućim nedostacima Titana

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon što je pet osoba izgubilo život u imploziji minipodmornice u sjevernom Atlantiku, objavljene su informacije koje ističu mogući tehnički propust američke kompanije OceanGate Expeditions, koja je bila odgovorna za podmornicu Titan.

Prema izvještaju ABC Newsa, bivši zaposlenik OceanGatea je otpušten zbog izražavanja zabrinutosti u vezi s kontrolom kvalitete i testiranjem potencijalnih nedostataka eksperimentalne podmornice.

David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, je 2018. godine u svojoj protutužbi protiv OceanGatea tvrdio da je otpušten zbog izražavanja zabrinutosti u vezi s dizajnom i testiranjem trupa.

Lochridge je tvrdio da je veliki otvor na prednjem dijelu podmornice bio dizajniran da izdrži pritisak na dubini od 1300 metara, a ne na 4000 metara, što je bila dubina na koju je podmornica s pet putnika krenula u nedjelju prije nego što je došlo do njezine "katastrofalne implozije".

Kompanija OceanGate Expeditions organizirala je ekspediciju s podmornicom Titan prema Titaniku, brodu koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine. Prema službenim stranicama, OceanGate Expedition je omogućio posjet slavnom potonulom brodu po cijeni od 250 hiljada dolara po osobi.

Podmornica je imala kapetana i četiri putnika, a američka obalna straža je u četvrtak objavila da su svi poginuli.

Među poginulima su 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turist Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.

Nakon četiri dana intenzivne potrage za izgubljenom podmornicom, OceanGate Expeditions je objavio da vjeruju da su njihov vođa Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet nažalost preminuli.

Kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger je na konferenciji za novinare u Bostonu izjavio da "polje krhotina" koje su roboti pronašli u blizini Titanika na dubini od gotovo 4000 metara svjedoči o katastrofalnoj imploziji podmornice.

Podmornica Titan, duga oko 6,5 metara, zaronila je u nedjelju i trebala je izroniti nakon sedam sati, no kontakt je izgubljen manje od dva sata nakon zarona. Imala je zalihu kisika za otprilike 96 sati.

OceanGate je saopčio da su ovi ljudi bili istraživači koji su dijelili i strast prema istraživanju i zaštiti oceana, te su ožalošćeni zbog njihovog gubitka.

Međunarodni tim za potragu predvođen američkom obalnom stražom je putem Twittera objavio da je podvodni robot locirao "polje krhotina" u području potrage blizu Titanika.

Timovi za potragu iz SAD-a, Kanade, Francuske i Britanije su danima pretraživali tisuće četvornih kilometara otvorenog mora avionima i brodovima u potrazi za bilo kakvim tragom podmornice.