Svijet
0

Bivši turski premijer u kućnom pritvoru

FENA
Vrhovni sud Turske odredio je u četvrtak kućni pritvor za bivšeg turskog premijera Necmetina Erbakana, šest godina nakon što je proglašen krivim za pronevjeru u finansijskom skandalu vezanom za njegovu partiju.

Apelacioni sud osudio je Erbakana, lidera nekadašnje Partije blagostanja koja je preteča sada vladajuće islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), na 11 mjeseci kućnog pritvora, ali je izvršenje kazne odgađano četiri puta zbog lošeg zdravlja bivšeg premijera, prenio je Reuters.

Nalog za početak kućnog pritvora 82-godišnjeg Erbakanu uslijedio je u atmosferi povišenih političkih tenzija u Turskoj pošto je sekularna elita, uključujući suce i generale vojske, u sporu s AKP-om zbog uloge islama u Turskoj koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Glavni tužilac apelacionog suda nastoji da zabrani AKP, uz obrazloženje da ona pokušava da uništi sekularizam.

Očekuje se da će taj slučaj pred sudom trajati mjesecima, prijeteći da ugrozi ekonomsku i političku stabilnost 70-milionske zemlje na strateškom položaju između Evrope i Azije, prenosi Reuters.

Tužilac navodi da lideri AKP-a, koji su se odvojili od Erbakanovog pokreta i došli na vlast 2002., nisu uistinu napustili svoje islamističke ideje iz prošlosti i žele teokratsku državu, što ta partija negira.

Prije deset godina turski ustavni sud je ukinuo tadašnju Partiju blagostanja uz obrazloženje da pokušava da obori turski sekularni sistem i uspostavi islamističku državu.