Svijet
1

Bivši sirijski vojnici: Bilo je naređeno da ubijemo svakoga ko izađe na ulicu

Anadolija
Hasan (23) i Husein (25), vojnici koji su napustili redove vojske lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, podijelili su svoja iskustva sa novinarom agencije Anadolija, opisujući nasilne događaje u Siriji.

Ova dva mladića regrutirana su u dva različita grada nedugo poslije izbijanja revolucije u ovoj Siriji.

Poteškoće pri izboru pravih riječi kako bi opisali strašne događaje i krvoproliće koje vrše obavještajne agencije i plaćenici zloglasne jedinice Sebbiha, jedan su od znakova traume koju su proživjeli.

“Prije nego što su počeli sukobi u Siriji regrutovan sam u sirijsku vojsku. Na početku sam čuo da neki vojnici pucaju u civile. Nedugo zatim, poslat sam u Homs. U Homsu je narod organizovao proteste protiv režima. Dobili smo naredbu da ubijemo svakoga koga vidimo na ulici. Pred nama su bili samo nenaoružani civili. Od nas su tražili da ubijamo svakoga, pa čak žene i djecu”, rekao je Hasan.

“Među nama je bilo i onih koji su bili lojalni režimu. Oni su direktno pucali u civile. Vojnici koji nisu htjeli da ubijaju nevine civile pucali su u zemlju ili u zrak, kao što sam i sam činio. Ali vidio sam da je ubijeno na stotine civila. Neki su bili ranjeni ali nisu mogli pobjeći. Vojnici lojalni režimu i pripadnici državnih obavještajnih agencija udarali su ih motkama do smrti”, objasnio je Hasan.

On je istakao da su plaćenici zloglasne jedinice Sebbiha činili najstrašnije zločine nad civilima.

Plaćali 50 dolara za svakog ubijenog civila

“Kako bi uštedjeli municiju, civile su ubijali noževima. Klali su svakoga koga su našli u kućama, pa čak i žene i djecu. Za svaku ubijenu osobu od režimskih vlasti su dobijali 50 dolara. Nisam mogao izdržati kada sam vidio ovaj masakr i shvatio sam da moram ubijati ili ću biti ubijen. Kada sam ugrabio priliku, zajedno sa jednim prijateljem pobjegao sam iz sirijske vojske. Postoji na stotine drugih vojnika koji su pobjegli iz sirijske vojske. Neki nisu uspjeli pobjeći”, kazao je Hasan.

Drugi vojnik, Husejin, kaže da je pobjegao iz sirijske vojske u grad Erbil. Prije toga, bio je na dužnosti u gradovima Homsu i Deyru'z Zori kada su počeli masovni protesti protiv sirijskog režima.

“Kada je ponestalo mjesta u zatvorima, civile se počeli zatvarati u škole. Dobili smo naredbu da ubijemo svakoga koga vidimo na ulici. Civili ispred nas su uzvikivali sloboda, a nas su poslali da ih ubijemo. Moj karakter to nije mogao prihvatiti. I sam sam razmišljao poput onih civila i želio biti slobodan i zato sam pobjegao iz sirijske vojske”, kazao je Husejin.

Hasan i Husejin već su pronašli posao u Erbilu i ističu da se ne osjećaju krivima za zlodjela koja režim Bashara al-Assada čini širom zemlje.

Ova dva mladića vjeruju da će režim Bashara al-Assada doživjeti poraz, te žele što skoriji povratak u zemlju kako bi se borili za slobodnu i demokratsku Siriju.