Odluka suda u Tokiju
44

Bivši šefovi nuklearne elektrane Fukushima moraju platiti 97 milijardi dolara odštete

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Okružni sud u Tokiju je naredio bivšim šefovima nuklearne elektrane Fukushima u Japanu da isplate 97 milijardi dolara odštete dioničarima jer nisu spriječili nuklearnu katastrofu 2011. godine.

Tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi su bila operativna kada je podvodni potres uzrokovao razorni cunami 11. marta 2011. godine. Voda je poplavila pomoćne generatore elektrane zbog čega je zakazao rashladni sistem reaktora, a rezultat je bilo topljenje. Iako nije bilo žrtava zbog topljenja, oko 12 posto okoline Fukushime je proglašeno zonom zabranjenog pristupa.

Godine 2019. je sud oslobodio bivše zvaničnike komapnije Tokyo Electric Power Company (TEPCO) od krivičnog postupka, međutim 48 dioničara kompanije je podnijelo građansku tužbu 2012. godine protiv pet bivših rukovodilaca tražeći odštetu od 160 milijardi dolara.

Tužba je podnijeta protiv bivšeg predsjednika Tsuneshise Katsumate, bivšeg predsjednika masatake Shimizua, dva bivša potpredsjednika Ichira Takekure i Sakaea Mutoa, kao i bivšeg izvršnog direktora Akija Komorija.

Tužitelji su tvrdili da je katastrofa mogla biti izbjegnuta da su bivši šefovi slijedili nalaze istraživanja i provodili preventivne mjere kao što je postavljanje pomoćnog izvora napajanja na uzvišenje. S druge strane, optuženi su rekli da istraživanje nije bilo kredibilno te da su rizici nepredvidivi.

Okružni sud je proglasio krivim četiri od pet bivših službenika i naredio im da isplate odštetu od 97 milijardi dolara. U presudi se navodi da operateri nuklearne elektrane imaju "obavezu da spriječe teške nesreće na osnovu najnovijih naučnih i stručnih inžinjerskih saznanja", a da rukovodioci nisu poslušali vjerodostojna upozorenja. Komori, koji je bio direktor u Fukushimi u vrijeme nesreće, oslobođen je plaćanja odštete.

"Nuklearne elektrane mogu uzrokovati nepopravljivu štetu ljudskim životima i okoloni. Rukovodioci kompanija koje upravljavljaju takvim nuklearnim elektranama snose ogromnu odgovornost koja se ne može porediti s odgovornošću drugih kompanija", naveli su tužitelji.

Sud je naredio da se odšteta, koja je najveća u historiji japanskog pravosuđa, isplati TEPCO-u, a novac je namijenjen pokrivanju troškova demontaže reaktora, čišćenja kontaminacije i obeštećenja za lokalno stanovništvo.

"Jasno nam je da je odšteta itekako previsoka za njihove mogućnosti. Možda će morati prodati domove, provesti penziju u bijedi. U Japanu se ništa ne može riješiti i nema napretka bez lične odgovornosti", izjavio je advokat Hiroyuki Kawai.

Bivšim zvaničnicima Fukushime je prijetila i zatvorska kazna zbog nesavjesnog rada, međutim, sud je odlučio da se razmjeri katastrofe uzrokovane cunamijem nisu mogli predvidjeti.

TEPCO trenutno radi na demontaži reaktora, što je dugotrajan i skup proces, a koji može trajati decenijama.