|

Bivši šef Mosada: Napad na Iran izazvao bi regionalni rat

Bivši šef Mosada: Napad na Iran izazvao bi regionalni rat
0
F
FENA
2.12.2011. u 10:35
6
komentara
0

dijeljenja
Bivši šef Mosada: Napad na Iran izazvao bi regionalni rat Meir Dagan, bivši šef Mosada
Bivši šef izraelske obavještajne službe Mosad Meir Dagan upozorio je u četvrtak navečer protiv napada Izraela na Iran, istakavši da bi takav potez mogao dovesti do regionalnog rata u kome bi učestvovali libanski Hezbolah, palestinski Hamas i Sirija.
"Zabrinut sam za moguće greške i želim da govorim prije nego što nastane katatrofa", rekao je Dagan u intervjuu za izraelski televizijski program Činjenica (Uvda), prenose u petak agencije.

"Mislim da je upuštanje, otvorenih očiju, u regionalni rat opravdano samo kada smo napadnuti i kada nas mač već siječe. To nije alternativa na koju bi se lako trebalo odlučiti", upozorio je on.

Naglasio je da ne može da predvidi koliko bi žrtava bilo, ali da bi "nivo razaranja, paralisanje svakodnevnog života i broj mrtvih u Izraelu bio visok".

Dagan je, takođe, rekao da nema interesa da krije žučno protivljanje takvom napadu od premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Ehuda Baraka. On je izrazio zabrinutost zbog Barakovih izjava o Iranu, dodavši da Barak vjeruje da je Izraelu preostalo manje od godine da izvede udar.

"Veoma sam zabrinut. Barakove izjave sam shvatio kao da Izrael mora da djeluje u tom roku, ali ja mislim da to nije tačno", kazao je Dagan.

Barak je u četvrtak odgovorio na izjavu načelnika Generalaštaba SAD-a Martina Dempseyja koji je rekao da ne zna da li bi Izrael obavjestio Washington unaprijed ako odluči da napadne Iran.

Izraelski ministar odbrane kazao je da Izrael neće sada izvesti taj napad, da ta zemlja ne teži ratu s Iranom i da bi on bio zadovljan ako bi sankcije i diplomatski potezi odvratili Iran od spornog nuklearnog programa.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...