Skandal u SAD-u
24

Bivši šef FBI-a u New Yorku priznao je da je pomagao ruskom oligarhu

B. H.
Charles McGonigal, bivši šef njujorške podružnice američkog Federalnog istražnog ureda (FBI), priznao je u krivicu za pomaganje ruskom oligarhu pogođenom sankcijama Olegu Deripaski u prikupljanju informacija o svojim protivnicima nakon svog penzionisanja.

McGonigal je otišao u penziju 2018. Tokom svoje karijere u FBI-u fokusirao se se na protivobavještajne poslove povezane s Rusijom i istragu ruskih oligarha. U januaru ove godine uhapšen je i protiv njega su podignute optužnice odvojeno u New Yorku i Washingtonu.

Prema FBI-u, McGonigal je pokušavao ishoditi ukidanje sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Deripaski 2018. te je također tražio informacije o protivnicima poduzetnika u zamjenu za novac.

Ovaj bivši specijalac od suca u njujorškom okrugu Manhattan tražio je priliku da prizna svoju krivicu, zbog čega, kako kaže, osjeća duboko grižnju savjesti.

"Otprilike tri godine nakon što sam otišao u penzije iz FBI-a, dok sam živio na Manhattanu, pristao sam dobiti pristup pogrdnim informacijama za Derispaska o drugom ruskom oligarhu, Vladimiru Potanjinu", rekao je McGonigal.

Dodao je da je dobio 17.500 dolara koje je oprao preko dvije kompanije. Nisu bili registrirani na njegovo ime kako bi se otežalo utvrđivanje izvora uplata. Potanjin je bio Deripaskin konkurent na području trgovine, a dobivene informacije trebale su biti iskorištene kako bi se izdejstvovalo uvođenje sankcija i protiv ovog biznismena, piše NYT.

"Prihvatam punu odgovornost jer nikada nisam namjeravao svojim postupcima naštetiti SAD-u, mojoj porodici i prijateljima", rekao je McGonigal.

Ovaj bivši agent još uvijek se suočava s optužbama za prikrivanje kontakata s dužnosnikom albanske obavještajne službe, koji mu je navodno platio 225.000 dolara, te drugim stranim dužnosnicima. Izricanje presude zakazano je za 14. decembra, a McGonigal se suočava s pet godina zatvora ako bude proglašen krivim.