Svijet
0

Bivši ruski ministar osuđen na 5,5 godina zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sud u Moskvi osudio je bivšega ruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova na 5,5 godina zatvora zbog pronevjere budžetskih sredstava i zloupotrebe službene dužnosti.

Bivši direktor Troickog instituta za inovacije i termonuklearna istraživanja Vjačeslav Pismenij i nekadašnji direktor Tehsnabeksporta Revmir Frajštut u istom predmetu osuđeni su na četiri godine zatvora uvjetno.

Ukupan iznos budžetskih sredstava za koji se terete osuđeni je 31 milion dolara a tužilac Viktor Antipov tvrdi da je šteta u tom predmetu za Rusiju iznosila blizu milijardu dolara.

"Preko hartija od vrijednosti i likvidacije dugova, zloupotrebama ovlaštenja i direktnim gubicima i izgubljenom dobiti šteta za Rusiju je iznosila skoro milijardu dolara zbog njihovih aktivnosti", rekao je Antipov.

Podsjećajući da je tražena kazna bila od pet do devet godina, tužilac je rekao kako smatra kaznu pravednom i da se neće žaliti na presudu.

Advokat Adamova Henry Reznik, međutim, tvrdi da nijednog dokaza krivice Adamova i drugih osuđenih nije bilo i da su "iskrivljene činjenice" ustvari svjedočile o njihovoj nevinosti. Reznik je najavio da će se žaliti na presudu.

Bivši ministar je uhapšen 2. maja 2005. godine u Švicarskoj, po optužnici SAD-a, a izručen Rusiji u decembru te godine, prenio je Tanjug.

Osim što je bio ministar, Adamov je predvodio i naučnoistraživački i konstruktorski energotehnički institut Doležal u Rusiji.

Ekstradiciju Adamova tražile su i Sjedinjene Države, jer je bio i vlasnik konsultantske firme u Americi.

U Švicarskoj je uhapšen na zahtjev američkog ministarstva pravde, jer ga je tužilac u Pitsburgu u Pensilvaniji teretio da je 1990. godine, sa partnerom Markom Kaušanskim, učestvovao u pronevjeri devet miliona dolara, novac koji je američka administracija dodijelila Rusiji za modernizaciju sistema atomskih reaktora.

Tužilaštvo je tvrdilo da su njih dvojica prebacivala pronevjereni novac na razne kompanije s namjerom da ga iznesu iz zemlje.

U junu prošle godine Federalni sud Pitsburga oslobodio je optužbi Adamova, koji je u postupku pred ruskim sudom tvrdio da tokom upravljanja ministarstvom od 1998. do 2001. nije krao, već čuvao novac Rusije.